E-post: kontakt@kruser.no

Små grønne tiltak gjør store forskjeller!

Miljøtiltak er mer utbredt enn noen gang før. Mens noen jubler, vekker kanskje ord som «miljøtiltak» en viss form for ubehag hos andre. Betyr «miljøtiltak» innsnevret hverdagsluksus eller tap av selvfølgeliggjorte friheter?

Vel, det er ikke sikkert du trenger å gjøre store og drastiske tiltak for å utgjøre en positiv forskjell for miljøet; eller som Helene Frihammer sier:

– Jeg ønsker å tydelig vise at man ikke trenger å være end hardbarket idealist, som kun spiser knekkebrød og bor i utmarka, for å kunne engasjere seg for klima!

«Miljøskadet» fra ung alder

Helene er i dag leder for Klimapartner Vestland, og er – ifølge henne selv – en «klima-engasjert Duracell» som brenner for at Norge skal få til en total grønn omstilling nasjonalt – slik at vi igjen kan påvirke og inspirere til grønn omstilling internasjonalt.

– Jeg er nok «miljøskadet» fra da jeg var liten, med «Blekkulfsangen» på hjernen fremdeles. Engasjementet mitt for klima vokste virkelig fram når jeg innså hvor lite som blir gjort, og når jeg ble mamma for 12 år siden, sier Helene.

– Litt flåsete sagt er det til syvende og sist tanken om rettferdighet som driver meg. Det vi gjør har miljømessige konsekvenser. Vi burde jobbe for at de som kommer etter oss, og de som vokser opp andre steder i verden, får tilnærmet like muligheter som det vi fikk, fortsetter hun.

Å være miljøengasjert trenger heller ikke å være kjedelig eller lite lønnsomt.

– Klimapartner er en nasjonal modell som jobber for at organisasjoner og folk velger bærekraftige løsninger. Samtidig skal vi jobbe for at tiltakene er smarte, og at de lønner seg økonomisk, forteller Helene.

– Vi vil gå foran for å vise at det er gøy å jobbe for miljøet, samtidig som vi ønsker å bygge kunnskap om hva som påvirker miljøet. Hvor mye fritidsbåtene faktisk forurenser er et godt eksempel på kunnskap som bør spres til flere, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Helene Frihammer intervjuer Kruser

Enkelt å gjøre en positiv forskjell!

Man trenger ikke nødvendigvis være en klima-engasjert Duracell for å påvirke miljøet positivt.

– Terskelen er ikke høy for å være mer miljøbevisst. Det handler i stor grad om å finne bærekraftige alternativer i hverdagen, som fungerer for en selv, sier Helene.

– Når man tar i bruk alternativer, og selv lever mer miljøvennlig, er man samtidig med på å gjøre miljøvennlige alternativer kjent for andre. Dette har i seg selv stor betydning i form av å spre kunnskap og bevisstgjørelse, forteller hun.

LES OGSÅ: Se nyhetsinnslag om Kruser fra NRK-nyhetene, 30. juni!

Hjalp Kruser å etablere seg i Bergen

På et tidspunkt oppdaget Helene alternativet om å bli medlem i Kruser Elbåtpool, framfor å eie sin egen båt. På dette tidspunktet hadde ikke Kruser mange nok interessert i Bergen til å få fotfeste i byen, men dette gjorde Helene noe med!

Hun hjalp til å spre budskapet om at en miljøvennlig elbåtpool gjerne ville etablere seg i Byen, blant annet ved bruk av sosiale medier. Etter dette ble det tilstrekkelig interesse for konseptet, og mange forhåndsbooket medlemskap i regionen, slik at Kruser med sikkerhet kan starte opp i Bergen fra 2021-sesongen.

Et av Helene Frihammers åpne Facebook-innlegg omhandlende Kruser

– For min del handlet det mest om å slippe å eie egen båt selv, men likevel kunne nyte av å ha tilgang til sjøen gjennom et miljøvennlig alternativ. På den måten passet Krusers utslippsfrie delelbåt-løsning, sier Helene.

LES OGSÅ: Kruser og Evoy utfordrer båtbransjen!

Helenes tips til en mer miljøbevisst hverdag

Man trenger ikke å bare spise knekkebrød eller utelate hverdagskosen for å være miljøbevisst. Helene har noen generelle hverdags-tips med lav terskel, som alle kan ha i bakhodet når vi lever livene våre – som vil gjøre livsstilen vår mer bærekraftig:

  • Benytt delløsninger! Deleøkonomien er viktig for bedre utnytting av ressurser og vil følgelig forårsake mindre miljøavtrykk per person.
  • Prøv å tenke på gjenbruk av produkter. Kjøp gjerne brukt, så lenge det finnes gode alternativer til nye produkter.
  • Ikke kjøp nye fossilt drevne kjøretøy – kjøp heller elektrisk. Norge har en stor fordel av å ha mye grønn elektrisk kraft. Det finnes dessuten allerede nok fossilt drevne kjøretøy på bruktmarkedet.
  • Prøv å utnytte maten du kjøper godt, og reduser matsvinn.
  • Vær bevisst på eget energiforbruk i hverdagen.

LES OGSÅ: KrF vil ha landets første nullutslippshavn for småbåter ved Hvervenbukta

 Noen må gi «grønn marsj-ordre»!

Innimellom stopper man kanskje opp og tenker noe i retning av «hva har det egentlig å si for miljøet totalt, om jeg dusjer i ti minutter eller en halvtime?» Svaret er: Kanskje ikke så veldig mye isolert sett. Likevel, hvem aner hvor stor betydning av «små» personlige tiltak og holdninger kan få når de sprer seg til naboer, nærmiljø, kommuner og fylker? 

– Alt begynner på grasrot-nivå. Vi må snu på små steiner. Summen av alle tiltakene blir noe stort, sier Helene.

– Fylker setter seg nå mål om nullutslipp i 2030, og jeg har veldig sansen for høye målsetninger i kombinasjon med grønne tiltak, fortsetter hun.

– Vi må rett og slett være med å gi en grønn «marsj-ordre» for dit vi vil, og en viktig brikke på veien er fritidsbåtmarkedet, avslutter Helene.

KLIKK HER FOR Å SE ALLE NYHETER

Legg igjen en kommentar