Skal flere få oppleve båtlivets gleder må vi dele på godene
Mangelen på båtplasser er en bekymring som hyppig dukker opp over hele landet. I mange havner er det minimum 10 års ventetid på båtplass og samtidig må flere vike for nedbygging av strandsonen. Båtdeling med nullutslipp er løsningen mener Kruser.
Båtplass i indre Oslofjord kan nå nesten betegnes som en luksus. Avbildet er en av Krusers elektriske snekker på vei ut fra elbåthavnen. (Foto: Kruser)
Rekordomsetning av fritidsbåter i 2021
Aftenposten skriver at det de to siste årene har vært rekordomsetning av fritidsbåter samtidig som antallet båtplasser reduseres. Dette bekymrer Kongelig Norsk Båtforbund. Stig Hvide Smith, generalsekretær i KNBF, mener at å fjerne tilgang til sjøen som rekreasjonsområde truer allemannsretten og en tradisjonsrik kultur langs vår lange kystlinje.
Samtidig stiller Jonathan Colman, førstemanuensis ved NMBU og ekspert på livet i Oslofjorden, spørsmålet om indre Oslofjord kan tåle flere båtplasser. – Båthavner kan være en stor kilde til forurensning. De opptar plass i en allerede nesten helt utbygd strandsone, og de stjeler utsikten over vannspeilet.
En av de mest negative faktorene med å skape flere båtplasser er forurensning. Selv om bryggestolper gir mulighet for tangvekst og skjulesteder for ulike arter, veier ikke dette opp for konsekvensene. Fossile båter lekker drivstoff og båtpuss skyller kjemikalier ut i havnene. I tillegg avgir 1,5 liter bunnstoff mikroplast tilsvarende 24 bæreposer i året og biocider tilsvarende en Big Mac. Dette unngår man ved å benytte båtplasser til helelektriske båter med nullutslipp fra Kruser.
Vi må lære å dele på fjord og båtplass
Friluftslivet på sjøen er vel så viktig som det i Marka, og flere av de politiske partiene forsikrer at de ønsker å sikre alle tilgang til så mye strandsone som mulig. Men kystlinjen blir ikke lenger enn den er! Økningen i antall små båter og kajakker krever at vi sammen tar ansvar og lærer oss å dele fjorden, for det er mange som kjemper om den dyrebare plassen.
En løsning på plass-utfordringen er å tenke nytt om hvordan båtlivet skal være. For at skjærgården skal bli tilgjengelig for alle må vi ha en tydeligere satsing på deling. Én båtplass til Kruser elbåtpool utnyttes opp til 22 ganger mer enn en privateid. Dette er en mye bedre måte å utnytte havner og båtplasser på.
– De siste femten årene har det ikke kommet én eneste ny båtplass i Oslo, det har heller gått motsatt vei, kunne Bjørn Bakke, leder av Frognerkilens Båtforening av 1860, fortelle på båtpolitisk debattmøte hos Kongelig Norsk båtforbund, sommeren 2019.
Han skisserte en historisk utvikling med vekst som stanset opp på begynnelsen av 1990-tallet, og som har stått i stampe siden.
– I 1992 begynte det å bremse opp, for havnene var blitt så store. Etterpå har det ikke vært skaffet andre områder å legge brygger i. Her i Oslo Motorbåtforening er vi sprengt, og tusenvis av båtfolk står på venteliste for å få plass i Oslo, fortalte han.
Båtliv er en viktig fritidsaktivitet
Båtliv er en viktig fritidsaktivitet som vi må ta vare på. Det er derfor viktig å legge til rette for at flere får tilgang til friluftslivet på sjøen. Klima- og miljødepartementets utredning fra 2009 «Naturopplevelse, friluftsliv og vår psykiske helse» og understreket at båtliv attpåtil er bra for den psykiske folkehelsen.
Én båtplass til Kruser elbåtpool utnyttes opp til 22 ganger mer enn en privateid. (Foto: Kruser)
Vi må tenke nytt om eierskap
Å gi plass til alle betyr ikke nødvendigvis at vi må frigjøre mer strandlinje eller ta fra private eiendomsutviklere. Vi må få i gang et større samarbeid mellom politikere og båtforeningene og se på strukturen rundt eierskap. Med delingsøkonomi på sjøen, vil mange dele på godene, og utnyttelsen per båt bli større.
Deling av alt fra hus til sparkesykler er nå på plass i Oslo og omegn, og vi har tro på at deling av båt både er lønnsomt, tidsbesparende og – ikke minst – vil bidra positivt til nærmiljøet. Som medlem i båtpool får man tilgang til båt når det passer deg.
Vi i Kruser har lagt merke til at det til enhver tid ligger svært mange båter i havn – selv på de fineste sommerdagene. I tillegg har vi selv opplevd å stå på venteliste i flere år for å få båtplass sentralt i Oslo. Det finnes mange havner og veldig mange båter. Det virker jo unødvendig at så mange plasser skal være opptatt, med båter som ikke er i bruk?
Her er det mulig å utnytte ressursene bedre, uten at det går på bekostning av kvalitet og opplevelser. Deler man i tillegg helelektrisk båt skader man heller ikke nærmiljøet med støy og naturen med utslipp.
Båtliv er en viktig fritidsaktivitet som vi må ta vare på. (Foto: Kruser)
Bærekraftig løsning
Deling av utslippsfri båt er en bærekraftig løsning som kommer alle til gode. Kysten vil kunne være tilgjengelig for flere uten videre konflikt med natur og vernete naturressurser. Men for å sikre at kommuner og tettsteder langs kysten kan tilrettelegge sine havner med de nødvendige ressurser en elbåtpool måtte medføre trengs det politisk handlekraft! Tilgang til infrastruktur, tilkobling til vannledninger og strømnett er nødvendigheter flere aktører må satse på og samarbeide om.
LES OGSÅ: Båtguide: dette må du tenke igjennom før du bestemmer deg
Det er behov for politisk handlekraft for at vi skal komme i mål med viktige endringer. (Foto: Kruser)