Tekst og foto Beate Nordeng
Krusers kvinnelige kapteiner
Siri Austad, Christine Ma og Benedicte Fasmer Waaler har aldri møtt hverandre før. Det de har til felles er at de har hvert sitt elbåt-abonnement hos Kruser. Vi samlet dem rundt et bål i fjæra ved Hukodden strand i Oslo, for å høre litt om erfaringene deres med å være kaptein om bord på elbåtene i sommer.
Det er skumring, like før sola går ned og mørket og månen tar over. Praten glir lett mellom de tre kapteinene, Christine Ma, Siri Austad og Benedicte Fasmer Waaler. (Foto: Beate Nordeng)
– Det startet med at vi leide en helt vanlig båt (les: fossilbåt), sier Christine.
– Jeg hadde egentlig lite erfaring med det å være på sjøen, forklarer hun.
Christine tok initiativet
– Vi la til kai ved Lille Herbern. Barna lekte og bada. Så spiste vi middag eller lunsj der. Det ble flere turer, og vi skjønte at dette var noe vi ønsket å gjøre mere av. Så dukket Kruser opp på Facebook. Med Kruser leste vi at vi kunne booke båten når vi ønsket, altså det at vi kunne få tilgang til denne båtpoolen. Det gjorde det mye enklere.
– Det er derfor det er så bra, skyter Siri inn.
– Det er fint å slippe alle kostnadene knyttet til vedlikehold, forsikringer og opplag. Vi eier ikke sommerhytte, så da er det et topp alternativ å være på fjorden i stedet, fortsetter Siri.
Christine forklarer videre at med vedlikehold og stell av hus, hage og bil, så ble det fint å slippe det på båten. Det var hun som endelig tok initiativet til å kjøpe båtpool-abonnementet, ettersom både hun og mannen syntes det virket som en god ide.
LES MER OM MEDLEMSKAP I KRUSER
– Jeg hadde så å si aldri kjørt båt, før jeg fikk opplæring av Kruser, forteller Siri.
(Foto: privat)
Kruser i Koronaens tid
Korona blir også et tema i samtalen rundt bålet. Det snakkes om reisebegrensningene innenlands og at det ble umulig å reise utenlands. Medlemskapet ble en kjærkommen måte å reise litt på. De tre er samstemte her.
Benedicte liker å kjøre sakte med båten og elsker å være på vannet. Å bare rusle langs Aker brygge, og så hoppe på båten derfra, er noe hun setter stor pris på. Siri forteller at hun blir lykkelig av å være i båten, og at det frikobler henne fra seg selv.
– Kjøleskap om bord er jo flott da! Benedicte mener det også betyr mye at båtene har badeplattform. Da hun så den, var det liksom ingen tvil. Det ble elbåt-sommer! Alle tre har brukt båtene mye til bading på lange late dager med sol og fint vær. De har ikke først og fremst brukt båtene til transport, men kanskje heller til kos. De tre er enige her.
Benedicte liker best at det ikke skjer så mye når hun drar ut med båten. Hun elsker det å bare være på vannet. Hun har brukt båten en del alene, og syns det kan være vel så stas, som å dra sammen med døtrene sine eller andre. (Foto: privat)
Handling skaper holdning
– Handling skaper holdning, sier Benedicte. Hun har blitt utfordret på at det kanskje ikke alle velger Kruser fordi det er godt for klimaregnskapet. Men Benedicte mener at bare det å være om bord i en elbåt, skaper miljøbevissthet.
– Den går stille, det er det mange som legger merke til. Elbåt gir en egen ro. Det at den ikke forurenser, gir en god følelse som kan styrke miljøbevisstheten, mener hun.
LES OGSÅ: Båtguide: dette må du tenke igjennom før du bestemmer deg
– Dette er jeg helt sikker på at du klarer
Siri og Christine har fått opplæring i å kjøre elbåt, eller «onboarding», som Kruser kaller det. Dette har gitt dem trygghet når de ferdes rundt som kapteiner om bord på elbåtene.
– Jeg får en trygghet av å vite at Kruser kan hjelpe og gi råd, dersom det skulle skje noe, sier Siri.
– Det kan du ikke gjøre om du har egen båt, forteller hun.
Fra barndommen har Siri erfaring med det å være om bord i båt, men hun hadde så og si aldri kjørt båt selv, som hun sier, før hun prøvekjørte med Kruser.
– Flåtesjefen er sånn: «- Dette er jeg helt sikker på at du klarer!». Han ga meg trygghet til å prøve, og til å klare det å kjøre båt helt alene, forklarer hun.
Flåtesjefen i Kruser har onboarding med medlemmene og tar med de som ønsker ut på et basiskurs i båtføring. (Foto: BKK)
17. mai med kalesjen på
– På 17. mai i år dro mannen min, jeg, barna våre og en familie til ned til båten ved piren på Aker Brygge, smiler Christine.
– Vi hadde booket båten på forhånd, så selv om det striregnet var det jo bare å komme seg til båten. Restaurantene var stengte på grunn av koronaen, men vi tok med mat og drikke til båten. Så feiret vi med champagne og kalesjen på. Det gikk helt fint, forklarer hun.
– Det regnet rett og slett for mye til at vi kunne dra noe sted med båten, så vi ble liggende på piren på Aker Brygge. Vi fikk med oss deler av den flotte 17. mai-båtkortesjen og «Blåsemakerne» (blåse-rekka med trombone, saksofon og trompet) som spilte på Aker Brygge. Det skjedde mye der, med TV2 som også var til stede.
Hele to familier feiret regntunge 17. mai om bord i elbåten liggende ved elbåt-piren ved Aker Brygge. Christine er her avbildet med solbrillene på hodet. (Foto: privat).
Vanvittig mye livskvalitet
Benedicte forteller om den gangen hun var ute med båten fra Aker Brygge og ble vitne til et arrangement med stuping fra Operaen. Det å oppleve Bjørvika fra båt er fint, syns hun. Hun liker allikevel aller best at det ikke skjer så mye når hun er i båten. Hun vil helst ha det slik som barndoms-somrene hun hadde med bestefaren om bord i snekka hans.
– Bare være om bord hele dagen og så kanskje nyte en is etter hvert.
Mens Siri og Christine har brukt båtene mest i helgene, har Benedicte likt å bare spasere fra jobb til Aker Brygge og tatt båten derfra, på ettermiddagstid etter jobb.
– Det har gitt meg vanvittig mye livskvalitet, forteller Benedicte. Hun har også hatt med seg kolleger ut på fjorden, etter jobben. Det satte de veldig stor pris på.
Sønnen ble tryggere i vann
Christine har ikke vokst opp med båt.
– Min yngste sønn har ikke vært så glad i vann. Han har deltatt på svømmekurs, men det var ikke før i sommer, da vi var masse på sjøen med båten og badet, at vi så at han ble tryggere i vann. Det har vært godt å se, konstaterer hun.
Christine har også hatt bursdag om bord.
– Da var vi åtte stykker. Vi spiste først middag på Aker Brygge. Deretter avsluttet vi det hele med en båttur. Veldig stas, smiler hun.
Benedicte har brukt Aker Brygge som utfartssted, mens Siri har holdt seg til Vollen Marina i Asker. Christine har vekslet mellom å bruke havnene ved Oksenøya, Sjølyst og Aker Brygge. Hun bor på Bygdøynes og syns det er flott å ha så kort vei til båthavnene.
Sola går etter hvert helt ned, det blir stupmørkt og de tre drar hjem, hvert til sitt. For kapteinene Christine Ma, Siri Austad og Benedicte Fasmer Waaler ble det en opplevelsesrik elbåt-sommer.