MÅNEDENS INNSIKT
Vi må finne tilbake dele-filosofien fra barndommen
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs. Denne måneden har vi tatt en prat med Grete Herlofson fra Redningsselskapet.
Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet har alltid valgt arbeidsplasser som representerer hennes verdier. (Foto: Redningsselskapet).
Grete Herlofson bruker sin rolle i Redningsselskapet til å fremme trygghet og mestringsfølelse. Hun drømmer om en fremtid hvor ressurser forvaltes på en god måte og «Ingen skal drukne». Sammen med stolte, kompetente ansatte og frivillige har hun mange saker for et bærekraftig samfunn på agendaen.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Grete Herlofson og er generalsekretær i Redningsselskapet. Opprinnelig er jeg fra Kristiansand, mamma til to barn og én hund, gift med Petter og nummer to i en søskenflokk på fire.
I august 2022 trådte jeg inn i min nye rolle i Redningsselskapet. Jeg er takknemlig for muligheten jeg har fått til å lede Redningsselskapet gjennom spennende, men også krevende tider. Mottakelsen og imøtekommenheten jeg har opplevd gjennom mine første måneder i jobben har vært enestående og jeg gleder meg hver dag til nok en meningsfull dag på jobb.
Hvordan endte du opp som generalsekretær i Redningsselskapet?
Jeg har bestandig jobbet med saker som representerer mine verdier. Rettferdighet har alltid vært viktig for meg – og er en verdi jeg har fått lov til å jobbe med i yrkeslivet. Søskenflokken brukte alltid mye tid på å dele likt i barndommen. For da var rettferdighet det samme som likt. Som voksen lærer man at rettferdighet ikke er likt, men snarere ulikt. Vi har så ulike forutsetninger for meninger og mestring. Frivillige organisasjoner bidrar til å møte mennesker for de de er, og utjevner ulikhet i samfunnet.
Tidligere har jeg hatt arbeid i Røde Kors og vært generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening. Begge steder hadde rettferdighet høyt på agendaen. I Redningsselskapet jobber vi med rettferdighet ved å utstyre oss med kunnskap der det mangler. Alle kan få oppleve mestring og deltakelse, og få ta i bruk den fantastiske ressursen havet er – både for næring og fritid.
I Redningsselskapet kan alle få ta i bruk den fantastiske ressursen havet er, og føle på mestring og deltakelse. (Foto: Redningsselskapet)
LES OGSÅ: Medlemskap som gir glede i hverdagen
Hva er dine kjernesaker?
Sikkerhet på sjøen er den viktigste kjernesaken. Redningsselskapet er helt avhengig av dyktige og motiverte frivillige og ansatte. Vi skal rekruttere sjøansatte i konkurranse med store rederier som både har andre turnusordninger og kan avlønne på en annen måte enn det vi som frivillig organisasjon kan tilby.
Jeg vil jobbe for at Redningsselskapet ytterligere styrker sin posisjon som en attraktiv arbeidsgiver og organisasjon for alle som bemanner skøytene våre. Våre skøyter skal alltid være klare for å gå fra kai hvis situasjonen krever det, med kompetent og motivert mannskap. Da må vi rekruttere de aller flinkeste og sikre at vi beholder dem i organisasjonen vår.
I tillegg ønsker jeg at Redningsselskapet videreutvikler frivilligheten i organisasjonen. Vi har mange kvalifiserte frivillige som bidrar til å gjøre sjø og vann sikkert gjennom sin forebyggende innsats på land. Det er plass til mange flere frivillige som ønsker å gjøre en innsats for Redningsselskapets motiverende visjon “Ingen skal drukne”. Jeg gleder meg til å ønske dem velkommen.
Jeg har vært leder i over 20 år og har alltid hatt en grunnleggende tro på at vi alle ønsker å være flinke, få ansvar og vise mestring. Man trenger å få bekreftelse, bli sett og forstått. Vi har ulike oppfatninger, roller og innsikt i forskjellige saker og når det strammer seg til, må noen fatte en beslutning. Hvis ikke, kommer vi ikke videre. Det blir min rolle fremover – å sikre utvikling, vise retning og fatte beslutninger.
LES OGSÅ: Krusers kvinnelige kapteiner
Hva motiverer deg til å holde på?
Det å være en del av en organisasjon betyr mye for mange – Redningsselskapet er intet unntak. Her har det blitt skapt og opprettholdt gode verdier og reddet liv i 131 år.
Jeg har vært så privilegert at jeg har fått bruke mine første måneder på å reise land og strand rundt for å møte ansatte og frivillige i Redningsselskapet. Jeg har stilt sikkert 1000 spørsmål, og bare lyttet. Med hånden på hjertet kan jeg si at det er utrolig mye kompetanse og stolthet for arbeidet rundt i landet vårt. Det finner jeg enormt mye motivasjon i.
Grete Herlofson bruker sin rolle i Redningsselskapet til å sikre utvikling, vise retning og fatte beslutninger. (Foto: Redningsselskapet)
Hvor ser du for deg at du og Redningsselskapet er om 10 år?
Redningsselskapet har vært en del av Norge i 131 år. Vi representerer trygghet, kontinuitet og tilstedeværelse gjennom utrygge tider – dette skal vi fortsette med, også om 10 år. Sjøen er gave, til glede og til næring. I senter av dette står Redningsselskapet med verktøy, muligheter og kunnskap. Det er et stort ansvar samtidig som det er et sant privilegium å få være et vindu i den fantastiske historien til Redningsselskapet.
Tiden vi nå trer inn i er utrolig viktig. Det er rekordhøye drukningstall, urovekkende klimaendringer, økende sosiale forskjeller mellom mennesker i landet vårt, krig og uro på eget kontinent, enorme migrasjonsutfordringer, men også mange fantastiske muligheter å ta tak i. Å jobbe videre mot visjonen «Ingen skal drukne», samt arbeide med bærekraftsmålene i fokus, er agenda for de neste 10 år.
LES OGSÅ: Skal flere få oppleve båtlivets gleder må vi dele på godene
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Redningsselskapet har et ansvar, ovenfor våre kunder, frivillige og ansatte. For å levere på vårt samfunnsoppdrag må vi følge med inn i fremtiden. Derfor har Redningsselskapet satset stort på spesielt to bærekraftsmål. Bærekraftsmål 5; likestilling mellom kjønnene og 13; stoppe klimaendringene.
Det er allerede igangsatt to store satsninger på å utvikle fremtidens bærekraftige redningsskøyter. Vi har også flere tiltak som skal fremme likestilling. Dette er viktige fokusområder og vi har et mulighetsrom til å vise vei for flere i vår bransje.
For øyeblikket er ønskene større enn mulighetene når det kommer til bærekraftige og klimavennlige redningsskøyter. Agendaen for fremtiden er derfor å utfordre leverandørindustri, teknologiselskaper og oss selv til å jobbe smartere. Vi setter ambisiøse mål og utfordrer hverandre kontinuerlig for å sikre at vi i fremtiden leverer på vårt viktige samfunnsoppdrag med enda mindre fotavtrykk på miljøet.
– Redningsselskapet satser stort på spesielt to bærekraftsmål. Bærekraftsmål 5; likestilling mellom kjønnene og 13; stoppe klimaendringene, forteller Grete Herlofson. (Foto: Redningsselskapet)
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
Jeg tror fremtidens båtliv handler mer om deling og behovsrettet bruk. Vi ser det i bilparkene i Oslo. Trenger du en bil i en time så leier du en bil i en time. Ønsker du deg en tur til fjells så leier du en bil for en helg. På den måten får vi tilbake dele-filosofien som vi alle hadde som barn. Litt til deg og litt til meg. Det betyr også at vi må være mer rause. Muligens kan du ikke dra ut med båten din hver eneste solskinnsdag hele sommeren, men må velge noen. Det gjør sjølivet mer tilgjengelig for alle, samtidig som vi ikke overforbruker den fantastiske ressursen sjø og hav er.
Det kommer flere og flere elbåter på markedet, og jeg tror absolutt dette er riktig utvikling. Vi må se på alternative løsninger til fossilt drivstoff, og alternative måter til det eierorienterte samfunnet vi lever i.
LES OGSÅ: Trenger du egentlig egen båt
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Båtdeling, som Kruser driver med, er et av flere gode konsepter som dytter oss inn i fremtiden. Vi i Redningsselskapet må tørre å se på alternative måter å bruke sjøen på, og tilby assistsanse deretter. Vi skal fasilitere slik at gode fremtidsrettede løsninger kan fungere til sjøs.
Grete Herlofson tror fremtidens båtliv handler mer om deling og behovsrettet bruk. (Foto: Redningsselskapet)
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Martin Helseth
Hva er ditt største ønske?
Mitt største ønske er at vi i fremover i tid greier å forvalte den fantastiske ressursen sjø og hav er på en god måte. Det er viktig at alle kan ferdes trygt på og ved sjø og vann. Vi i Redningsselskapet skal bidra til at befolkningen føler trygghet og mestring. At vår visjon «Ingen skal drukne» faktisk går i oppfyllelse er den største drømmen av alle. Det kan vi som samfunn stå sammen om.