MÅNEDENS INNSIKT
Å lene seg på idealisten vil ikke ta oss dit vi må
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs. Denne måneden har vi tatt en prat med Kaare Helle fra DNV.
Kaare Helle, Venture Director i DNV, var klar for at saksofonen skulle være hans fremtid. Heldigvis fant han noe enda bedre å brenne for i drømmejobben. (Foto: DNV).
Kaare Helle fra DNV tror ønsket om bærekraftig vekst står sterkt hos de aller fleste. Vi har én verden og det haster å reversere, og stoppe, endringene i naturen. Gjennom sitt arbeid som Venture Director og hans engasjement på fritiden møter Kaare mange med ideer og løsninger. Dette gir ham en optimistisk tro på fremtiden.
Hvem er du og hva jobber du med?
Mitt navn er Kaare Helle og jeg jobber som Venture Director i DNV. Det vil si at jeg har den store gleden av å lede DNVs venturekapitalenhet. Jeg føler meg privilegert som får jobbe med flotte innovatører og tankeledere i god kombinasjon med fantastiske gründere i vår portefølje av oppstartsbedrifter.
Vi kombinerer DNVs ekspertise og 150 års erfaring med raskt voksende nye startups. Vår oppgave er å finne gode ideer og talenter, og kombinere det med DNVs store tekniske ekspertise, globale rekkevidde og betydelige kundebase for å skape suksessrike selskaper. Dette er drømmejobben, om du spør meg.
I tillegg til min rolle i DNV er jeg en del av styret i en rekke bedrifter; blant annet Kezzler, ComplAi, EV Private Equity, Scout Drone Inspection og The CLIMIT Programme. Alle selskap med fokus på teknologi og bærekraft som jeg har stor tro på.
På fritiden er jeg en aktiv fyr som liker alt som har med sjø og ski å gjøre. Det går mye i båt, seiling og windsurfing. Jeg kan også spille saksofon. Dette instrumentet drev jeg med aktivt i barndommen og tenårene. Jeg var ganske god, men ikke så god at det ble en profesjonell karriere. Derfor er jeg glad jeg fant noe annet å brenne for.
Hvordan endte du opp som Venture Director i DNV?
Jeg startet min karriere med å studere Mechanical Engineering (MSc) ved NTNU i Trondheim. Siden da har hele mitt yrkesliv handlet om å være med på å bidra til et bedre klimabilde. Klimateknologi, utvikling og skape forbedringer har alltid vært blant mine interesser. Å jobbe med innovasjon har derfor vært en naturlig del av mine yrkesvalg.
DNV har et sterkt fokus på innovasjon. I Venture Capital driver vi frem nye tjenester og produkter ved å fremme andres idéer. Det er mange ulike ideer, men i dagens verden er alle avhengig av en plan for klima og miljø. Det betyr at selv om ikke alle investeringer som gjøres er tydelig grønne, har alle en kobling til miljø gjennom sine planer og verdier. Dette er viktig for DNV og viktig for meg personlig.
Kaare Helle bruker mye av fritiden sin på havet. Båt, seiling og windsurfing er det det går mest i. Både i egen båt og Krusers elektriske båter via DNV. (Foto: Privat)
LES OGSÅ: Medlemskap som gir glede i hverdagen
Hva er dine kjernesaker?
Den profesjonelle flåten – større skipsflåter med frakt av varer, personer og annet – står for de aller største miljøskadelige utslippene på sjøen. Dette må det gjøres noe med. DNV har som kjernesak å bidra til forbedringer og endringer, så dette blir selvfølgelig også en del av kjernesakene i mitt arbeidsliv.
Personlig har jeg alltid vært opptatt av klima og miljø. Det var det jeg valgte i mine studier og det er det jeg har jobbet med nesten hele livet. Selv om jeg personlig aldri har vært med i en miljøorganisasjon har jeg alltid ønsket å bidra der jeg kan på det private og gjennom arbeidet mitt. På fritiden er jeg en familiemann som prøver å påvirke til gode verdier og god kunnskap om miljø og bærekraft.
Jeg finner stor motivasjon i å jobbe med sol, vind og energi generelt. Dette er kjernen til alt, mener jeg. Å fange CO2 og lagre dette i geologiske reservoarer har vært en større interesse i mange år. Nå må man ser på flere og bredere løsninger. Det er blant annet ideer for slikt vi fremmer i DNV.
LES OGSÅ: Krusers kvinnelige kapteiner
Hva motiverer deg til å holde på?
Jeg finner mye motivasjon i å gjøre noe nytt og skape endring. Det å være med på å sette i gang nye initiativer gir mye driv. Jeg er svært nysgjerrig på teknologi og innovasjon, og de menneskene som driver dette fremover. Når jeg møter noen som brenner for å skape noe nytt gir det meg mye energi. Interessant folk som har spennende ideer hvor man sammen kan finne på noe nytt er derfor en stor grunn til at jeg anser min rolle hos DNV som drømmejobben. Lockdown-perioden i 2020 og 2021 var derfor veldig tung for meg. Da kunne kan ikke møte nye folk og fikk ikke den samme energiboosten i hverdagen.
En person jeg finner inspirerende. – selv om han også kan finne på mye merkelig – er Elon Musk. Han klarte å akselerere teknologi av elbiler med mange år på kort tid. Det ble et enkelt valg for mange å satse på elbil etter det. Ikke på grunn av miljø, men rett og slett fordi det var det beste, kuleste og mest innovative valget man kunne identifisere seg med.
Kaare Helle med sin partner på sjøen. De har hatt flere fine turer med Krusers elbåter i sommer . (Foto: Privat)
Hvor ser du for deg at du og DNV er om 10 år?
Det viktigste for de ti neste årene er at bedrifter tar ansvar for å gjøre det lettere for sine ansatte å ta bærekraftige valg. Det er også viktig for bedriften selv å vise samfunnet at de opptrer bærekraftig. Dette er avgjørende for eiere og investorer, og vil bli mer og mer viktig i rekrutteringsprosesser fremover. Samfunnet i dag, og den nye generasjonen som inntrer arbeidsmarkedet bryr seg mer om dette enn noen gang.
Det handler ikke lenger om å være idealistisk – å være bærekraftig er rett og slett det smarteste man kan være for fremtiden. Det er ved å vise til bærekraftighet og miljøperspektiv at man vil tiltrekke seg de beste talentene, få de beste avtalene med banker, lokaler, regjering o.l. – noe som alle er viktige faktorer for bedrifters suksess i dag.
Det handler om skape handlingskraft. Når bærekraftige og miljøvennlige alternativ gjøres enkelt og lønnsomt blir det naturlig nok det beste valget helt uavhengig av idealisme. For en bedrift handler dette i hovedsak om å gjøre noe bedriftsøkonomisk lurt og i tillegg kunne skryte av at valget har positiv effekt for idealistiske verdier.
DNV har som formål å sikre helse, liv og verdier. Det gir en spesiell motivasjon for å akselerere det grønne skiftet. Teknologi, dekarbonisering og digitalisering skal fortsette å være fokuset i årene fremover. Vi er helt avhengige av at dette skjer i de industriene vi jobbe med, og ønsker å fasilitere dette så godt som mulig. Vi har altså et større formål enn å bare være en bedrift. Stiftelsen som eier oss har krav for fremtiden og vi skal oppfylle formål og krav best mulig i årene fremover.
Vind og sol er blant energiformene Kaare Heller satser på. Dette passer godt med hans fritidshobby windsurfing. (Foto: Privat)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Som privatperson har jeg tilbrakt mye av livet mitt på sjøen – både med seilbåt og motorbåt. Det er trist å se at sjøen endrer seg og at dagens bruk av båter, og generelt hvordan vi behandler havet, er ødeleggende. Oslofjorden viser tydelig tegn på nød, men også ellers langs kysten blir endringene mer og mer merkbare. Det er absolutt et behov for å skjerpe seg for å trekke tilbake disse endringene.
De fleste er glad i naturen og gleder seg over den. Vi har tillit til at den forblir som den er og at man kan finne ro og sjelefred. Synlige endringer påvirker derfor kvaliteten og opplevelsen vi har av naturen. Jeg tenker det er enkelte områder man kan fokusere på for å ta vare på naturen. Gjenbruk og delingsøkonomi kan både være smart og lønnsomt for private husholdninger – samtidig som det vil ha en positiv miljøeffekt.
Vi må kontinuerlig jobbe med å finne løsninger som gjør det både lett og lønnsomt å ta de beste valgene for miljøet. Det er først da vi vil se forbedringene vi har behov for.
Jeg vet hva det koster å eie en motorbåt – for det eier jeg selv i dag. Jeg deler heldigvis denne med noen andre, men har fortsatt full oversikt over hva dette koster. Vi tør aldri å regne på hvor mange timer vi bruker denne i året, altså hvor mye hver tur koster oss med tanke på utgiftene den krever. Men man ser fort at det lønner seg å dele. Ulempene med å dele båt er minimale i forhold til fordelene. Når deling gjøres enkelt og tilgjengelig gir det mye kraft for endring og blir fort det beste valget for mange.
Å lene seg på idealisten – som velger miljøet uavhengig av kost og ulemper – vil ikke ta oss dit vi må. Tjenester og produkter må være bedre for lommeboka og hverdagen. At det gir god samvittighet i tillegg vil være et pluss, selv for de som ikke anser seg selv som miljøentusiaster.
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
I DNV jobber vi som sagt i hovedsak med den store skipsflåten for å gjøre denne grønnere. Dette er svært viktig for fremtidens båtliv. Den kommersielle skipsflåten har et stort delansvar for de miljømessige utfordringene vi har i dag. Å velge miljøvennlig og bærekraftig vil etterhvert bli det åpenbare bedriftsøkonomiske valget, men det vil ta tid. Det er en omvendningsfase som krever tålmodighet og pragmatisme. Om 50 år vil vi se en helt annen verden med tanke på bærekraftighet. Hydrogen, sol, vind, elektrisk fremdrift osv. vil ta større og større plass i årene som kommer. DNV ønsker her å skape fortgang ved å fremme ideer og løsninger.
Mye vil også skje med båt på fritiden.En ting er sikkert etter årets opplevelser med elektrisk båt: Det tar absolutt ikke bort noe fra selve båtopplevelsen at den er stille og luktfri. Tvert imot øker dette trivsel og nærheten med naturen. Dagens privatbruk av båt er ofte korte svippturer i nærområdet for å bade og spise på sjøen – så her kan man finne mange enkle løsninger raskt for miljøet. Her bidrar blant annet Kruser til det lokale miljøet.
LES OGSÅ: Trenger du egentlig egen båt
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Vi i DNV har valgt å være bedriftsmedlemmer i Kruser først og fremst for å tilby dette som et ansattgode. Mange av våre ansatte er unge og har ikke råd til å eie båt. De færreste har også tid eller ønske om å drifte båt med alt det arbeidet det krever. Dette er derfor en ypperlig måte å gi flere muligheten til å nyte sjølivet – uten at man må ta opp store lån eller tilbringe dagesvis på brygga med vedlikehold. Kruser gjør båtlivet lett tilgjengelig, og et slikt grønt ansattgode passer godt til våre verdier.
Å være medlem i Kruser er vår måte å investere i konseptet på, samtidig som vi selv får testet det ut og kan bidra med tilbakemeldinger til videre utvikling. DNV anser dette medlemskapet som en av de gode tingene vi kan gjøre som et felleskap. Vi har tro på at det øker trivselen for de som jobber her i dag, samt er et fristende tilbud for de som vurderer DNV som arbeidsplass.
Kaare Helle mener det absolutt ikke tar bort noe fra selve båtopplevelsen at båten er stille og luktfri. Tvert imot øker dette trivsel og nærheten med naturen. (Foto: Privat)
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Christine Spiten
Hva er ditt største ønske?
Mitt største ønske er fortgang i bærekraftig vekst. Jeg er mye mer optimistisk på dette nå enn jeg var for ti år siden. Verden våkner endelig og vi kan ikke lenger bare sitte der og håpe at det skal gå over. Heldigvis frykter jeg ikke lenger et armageddon for det er helt klart at det finnes et reelt ønske hos det store flertallet om å endre fremtiden. Selv er jeg en utålmodig sjel og ønsker alltid at endring skal komme fortere. Samtidig er jeg pragmatisk og har forståelse for at ting tar tid. Overgangsperioden må være realistisk – men jo mer vi får gjort på kort tid, jo bedre. Jeg har troen på at vi får det til og ser klare tegn på fortgang. Det er blant annet mye mer lønnsomt i dag å eie grønne aksjer enn det motsatte.
Vi har ikke tid til å vente på at yngre fremtidsrettede generasjoner skal få lederposisjoner. Vi har heller ikke tid til at leder av Natur og ungdom om 40 år kan bli statsminister. De som har lederstillinger og politiske posisjoner i dag må lytte, og ta stegene.
Jeg tror at vi alle egentlig drømmer om en bærekraftig vekst i verden. Det er ingen som ønsker at vi skal ødelegge verden vi bor i.