MÅNEDENS INNSIKT
Det er fullt mulig å snu skuta hvis alle samarbeider
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs. Denne måneden har vi tatt en prat med Kristin Lorange fra KOK.
Kristin Lorange grunnla KOK etter 15 år som pilot. I dag jobber hun som daglig leder for selskapet og styreleder for datterselskap. (Foto: KOK).
Kristin Lorange hopper alltid i vannet med fingrene for nesa, men når det gjaldt hoppet ut i en ny karriere var hun mye mer risikovillig. Etter 15 år som pilot ledet hennes ambisjoner om å skape glede til en helt ny rolle som daglig leder av KOK.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Kristin Lorange, grunnlegger og daglig leder av KOK AS som er morselskapet til driftsselskapet KOK Oslo AS. I KOK Oslo AS fungerer jeg som arbeidende styreleder. De to bedriftene sitter sammen på Spaces i Kvadraturen og jobber tett sammen. Morselskapets funksjon er å jobbe med markedsføring, vekst og konseptutvikling. KOK Oslo jobber for å bli størst og best på badstue i hovedstaden. Jeg er litt involvert i begge leire, og alle på KOK ser verdien av samarbeid på kryss av funksjoner
Hvordan endte du opp som daglig leder i KOK?
Min drøm som barn var å bli pilot. Jeg tok med tiden flyverutdannelse, først i Nord Dakota og siden i Bardufoss. Deretter jobbet jeg en stund som flyinstruktør før jeg endelig fikk jobb som kommersiell pilot i England på Boeing 737. Da var jeg 25 år og tenkte at nå hadde jeg oppnådd drømmen. Men drømmer endrer seg, og etter 15 år som pilot kappet jeg trossa og så meg aldri tilbake. Da hadde jeg allerede startet KOK Oslo og ønsket å drive det på fulltid. I tillegg var jeg gravid med mitt første barn og ønsket mer råderett over egen tid.
Ideen til KOK fikk jeg på en teambuildingstur i Stockholms skjærgård med kolleger i 2014. Det var første gang jeg opplevde konseptet «flytende badstue», og selv om jeg hverken likte badstue eller kaldt vann, var kombinasjonen enormt begeistrende. Siden tok det en stund før jeg våget å stifte AS og satse på å bygge egen bedrift.
Det hele var et slags lykketreff, for jeg hadde allerede bestemt meg for å finne en ny karriere. Jeg ventet bare på å finne noe jeg kunne brenne nok for til at risikoen med å starte noe eget var verdt det. Konseptet flytende badstue traff på veldig mange punkter. Det er salg av tjeneste heller enn varer, og skaper mindre karbonavtrykk. Det er en enkel glede du ikke behøver masse utstyr for å gjøre. Du får en naturopplevelse midt i byen, og det er godt for både mental og fysisk helse (bortsett fra kanskje for dem med hjerteproblemer. Hjertesorg derimot er det midt i blinken for.) I tillegg ser jeg et potensiale for vekst og eksport av konseptet internasjonalt. Noe vi har fått bekreftet gjennom ukentlige henvendelser fra utenlandske interessenter. KOK er et franchisekonsept, og alle våre erfaringer med drift og administrasjon er sammenfattet i et digitalt oppslagsverk vi kaller KOKeboka. Vi har også fått en del henvendelser fra investorer, men nå er vi i en konsolideringsfase og skal optimalisere eksisterende drift før vi fortsetter vekst.
Kristin Lorange fikk erfare at drømmer endrer endrer seg og at man bør tørre å ta sjanser for å følge dem. (Foto: Privat)
LES OGSÅ: KOK + KRUSER = BEDRIFT
Hva er dine kjernesaker?
Jeg startet KOK for å skape mer glede! Og det ville jeg gjøre med et konsept som også bidro positivt i det felles løftet som nå kreves for å bremse klimaendringer og bevare natur. Det gjør KOK ved å sette søkelys på å bruke penger på opplevelser heller enn ting, samt ved å gi gjestene våre større ansvarsfølelse for et rent hav. En bra bonus er at jeg har hørt flere si at etter at de startet med koking har de mindre behov for å reise sydover på vinteren. På KOKs båter har vi elektriske motorer. Det er svindyrt og kan være litt trøblete på vinteren med is, korrosjon og kalde batterier, men det er et område vi velger å investere i for å bli bedre på. Slik det er nå er den eksisterende modellen ikke fullt ut stabil nok til at vi ikke må ha bensinmotorer i beredskap. Det jobber vi mot å slippe med tiden.
KOK skal også bidra til å avseksualisere lettkleddhet og normalisere vanlige kropper i alle former, farger og fasonger. De fleste lettkledde kroppene vi ser omkring oss er redigerte og skaper uoppnåelige idealer. Vi vil fremme kroppen som noe som ikke handler om hvordan den ser ut for andre, men som et redskap vi alle har for å sanse elementene og bare kjenne på å være i live. Det endelige målet er en kontinental badstukultur der det naturlige er å bade og ta badstue uten klær. Kropp uten klær er bare kropp – slik en naken ankel for oss nå er ganske mye mindre skammelig enn den var for 150 år siden. Mindre skam og creeps, og mer hygge og frihet. For alle vet at det er jo diggest å bade uten klær!
En annen kjernesak er å inspirere andre til å starte for seg selv – særlig kvinner. Det blir ikke demokrati og likestilling før det er like enkelt og naturlig for en kvinne å starte opp noe eget. Men da må noen begynne for at det skal oppleves som oppnåelig for andre. Her er ting i bevegelse, så som kvinnelig gründer føler jeg ikke på noe press for å være et forbilde. Lykkes jeg er det strålende, og går jeg på trynet kan jeg vise at det er mulig å gjøre det uten at en dør av skam og gjeld. Det er ikke så farlig å feile. Det tror jeg er leksjon 1 på det gründerkurset jeg aldri kommer til å ha tid til å skrive.
Kristin Lorange ønsker å inspirere andre kvinner til å tørre å starte for seg selv (Foto: Privat)
LES OGSÅ: Krusers kvinnelige kapteiner
Hva motiverer deg til å holde på?
Masse positive tilbakemeldinger fra gjester motiverer selvfølgelig sterkt. At besøkstallet på KOK Oslo stiger hver måned er også en viktig drivkraft. Vi vet vi har en verdifull forretningsmodell og at den er skalerbar. Den må bare justeres litt på bakgrunn av dyrekjøpt erfaring. Årene med pandemi og smitteverntiltak var bratte og glatte og enormt demotiverende. På et tidspunkt kunne jeg ikke engang se på logoen vår uten å bli kvalm. Men vi kom oss flytende over på andre siden. Og det i seg selv gir god energi.
I tillegg er jeg stolt over å jobbe med så mye fine folk som står på hver dag for å skape gode opplevelser for gjestene. De inspirerer og får meg til å le, og jeg lærer av kollegene mine daglig. Og læring og utvikling er for meg avgjørende for å være motivert.
Min vidunderlige sønn på 4 er også en inspirasjon. Jeg ønsker skape noe som kan gjøre hans fremtid litt tryggere. Og jeg håper at han skal være stolt av meg når han blir stor. Både fordi jeg tok et modig valg da jeg gikk fra fast lønn til selvstendig, og fordi jeg forsøker å gjøre en forskjell.
Kristin Lorange inspireres av sin sønn og ønsker å gjøre hans fremtid tryggere. (Foto: Privat)
Hvor ser du for deg at du og KOK er om 10 år?
Om 10 år finnes KOK i de fem største byene i Norge, samt i 5 andre land. Sammen med andre aktører skal vi ha klart å inspirere til at alle båter har elektriske motorer og gitter rundt propellene for å ikke skade sjødyr. Vi skal også ha bidratt til internasjonalt engasjement for å rydde og renske havner rundt om i verden slik at byens borgere kan bade der med den største selvfølge. Det å ha en KOK i havnen skal fungere som et slags svanemerke for lokale myndigheter. Havner er som kjent en kilde og et medium for utslipp og forsøpling i havene. Så det vil gi stor virkning å rense disse.
Make the ports clean again!
Kristin Lorange har store ambisjoner for selskapets vekst og hvilken betydning merkevaren skal ha. (Foto: KOK)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Her er det et hav å ta av (hehe), men jeg kan nevne en lokal fanesak. Oslofjordens helse er pinlig dårlig, og det er mye forårsaket de forsurende effektene av avrenning fra jordbruket. Dette problemet får overraskende lite oppmerksomhet. Å begrense avrenning er et av de viktigste tiltakene for å bedre miljøtilstanden i Oslofjorden. Det er behov for strengere håndheving av krav til utslipp av avløpsvann og tilsyn, samt utredning om nitrogenrensing, som følges opp med krav. Arbeidet går alt for tregt, og en årsak er at temaet er for lite sexy for spalteplass. Du kan lese mer om dette her: Første framdriftsrapport for Oslofjorden
Globalt og lokalt heier jeg på arbeidet WWF gjør for å begrense trusler mot jordens artsmangfold. KOK er bedriftsfadder og vil oppfordre andre bedrifter til å gjøre det samme. Livet i havet er fullstendig avgjørende for vår eksistens. Det er bare vanskelig for hver enkelt av oss å se hvor sårbar denne balansen er før det kan være for sent.
De siste årene har FN jobbet for å oppnå en ny internasjonal avtale for å redde og bevare naturen, og den historiske avtalen ble endelig signert mandag 19. desember 2022. Det er et bra skritt i riktig retning, og det er så viktig å fremheve og heie på hver eneste milepel for å skape mer begeistring og engasjement!
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
I fremtiden ser jeg ingen annen løsning enn elektrisk fremdrift. El-motorer er helt stillegående og plager derfor verken det marine liv eller bedagelige badegjester med behov for å nyte isen sin i fred og ro. I tillegg gir det ikke oljesøl i vannet eller karbonutslipp lokalt. Hvor strømmen produseres er jo en annen debatt, men fravær av øljesøl og støy for livet under vann er grunner til at overgang fra fossil til elektrisk drivkraft er minst like viktig på vann som til lands.
LES OGSÅ: Skal flere få oppleve båtlivets gleder må vi dele på godene
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
KOK i seg selv er jo en slags båtdeling, forskjellen er bare at en får med skipper på kjøpet. Så med andre ord har jeg veldig tro på Kruser-konseptet. Jeg har til og med investert en liten slant i Kruser-aksjer. Så jeg heier. Delingstjenester for fritidsbåt gir mening på så mange plan. Enklere for brukeren, bedre for miljøet, og ikke minst vil det legge beslag på mindre plass langs kystlinjen i byene. Tenk om for eksempel Frognerkilen ble tømt for båter og gjort om til park og badestrand. Det ville kommet ganske mange flere tilgode enn rekkene med sporadisk anvendte båter som nå fyller kilen.
Kristin Lorange har tro på konsepter som gjør det enklere for brukeren og bedre for miljøet. Selv har hun investert i Kruser elbåtpool og grunnlagt KOK. (Foto: KOK)
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Kaare Helle
Hva er ditt største ønske?
Jeg er en urokkelig optimist og har stor tro på venneskeheten (ikke feilstaving 😉). Det gjelder bare å jobbe sammen for å klare å snu skuta. Gjøre en forskjell så vi kan se neste generasjon i øynene og si at vi ikke la deres verden i ruiner. Samtidig tror jeg på å ha det mest mulig gøy. Det må ikke bli gravalvorlig, og det må ikke bli moralsk pekefinger eller selvoppnevnt miljøpoliti som er ute etter å arrestere. Det skaper apati og demotivasjon og vi mister evnen til samarbeid. En polarisering i den politiske debatten er heller ingen vinner for miljøet. Næringsliv, frivillighet, organisasjoner, institusjoner, det offentlige og hver og en av oss må samarbeide for å få dette til. For det er fullt mulig. Og det fokuset er minst like viktig som fokuset på hva som vil skje om vi ikke gjør mer.