MÅNEDENS INNSIKT
Oslofjorden må være tilgjengelig for de mange, ikke for de få
Månedens innsikt er en serie artikler og videointervjuer om elbåt, båtliv og miljø laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra båtbransjen om fremtidens båter og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på utviklingen innen elbåt, og få innsikt i hvordan båtlivet fremover kan være både bekymringsfritt og miljøvennlig – men fortsatt like idyllisk og underholdende.
Lasse Kristiansen på seiltur. (Foto: Privat)
Lasse Kristiansen er stolt over å være leder av Småbåtutvalget. Med dette vervet får han fokusere på en perfekt kombinasjon av sine to fremste lidenskaper – politikk og båtliv. En viktig sak for Lasse er å jobbe for at Oslofjorden skal være tilgjengelig for alle, ikke for de få. Om dette skal være mulig må politikere og forretningslivet ha en forståelse for verdien av småbåtkulturen i Oslo.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Lasse Kristiansen – leder av Oslo Kommunes Småbåtutvalg og tillitsvalgt i Fagforbundet Oslo.
Hvordan endte du opp som leder for Småbåtutvalget?
Yrkesmessig var jeg opprinnelig ansatt i barnehage, men har alltid vært opptatt av politikk og dermed var veien kort til mitt første verv som tillitsvalgt. Nå har jeg vært tillitsvalgt i 30 år hvorav 25 på heltid.
Som tillitsvalgt ble jeg også engasjert i partipolitikk. Selv om fokuset har vært fagligpolitisk arbeid var det ingen «hemmelighet» at jeg var, og fremdeles er, glad i sjøliv og seiling. Jeg ble derfor bedt om å ta vervet som leder i Oslo Kommunes Småbåtutvalg, noe jeg er veldig glad for og stolt av. Utvalget består av politikere og representanter fra båtforeningene i Oslo. Alle med utrolig mye kompetanse på alt som har med småbåt å gjøre.
Som leder i småbåtutvalget kan Lasse Kristiansen kombinere sine interesser for fagpolitisk arbeid, båtliv og seiling. (Foto: Privat)
Hva er dine kjernesaker? Hva jobber du og Småbåtutvalget for å endre eller forbedre?
Småbåtutvalget i Oslo har et bestemt politisk vedtatt mandat å ivareta. Min rolle er å lede det arbeidet på best mulig måte.
Situasjonen i dag er at Oslo har prekær mangel på båtplasser. Det er fortvilende å se at båtlivet nå får et nytt klasseskille knyttet til økonomi. Ikke relatert til kostnaden ved kjøp av båt, men kostnaden ved å kjøpe kommersiell båtplass til veldig høye priser i Oslo-området. De kommunale båtplassene har nå minimum 10 års ventetid, de fleste må finne seg i å vente over 15 år.
Den fantastiske Oslofjorden skal være tilgjengelig for alle, ikke for de få. Skal det skje må vi få flere ting på plass. Først og fremst bør Oslos politikere løfte fram det maritime i sine planer for utviklingen av Oslo. Med det mener jeg å gi småbåtlivet en naturlig plass i tilknytning til utvikling av bolig-, forretnings- og kulturområdene. Planene om nedlegging av opplagsplasser og båtplasser ved Sjølyst og Karenslyst er her særlig viktig. Det er fullt mulig å utvikle området med boliger, kontorer, forretninger og båtopplag og båtplasser. Men da må det til en helt annen forståelse for verdien av småbåtkulturen i Oslo.
I tillegg bør båtdelingstjenester få en plass der det er mulig. Dette vil ta av for presset på antall båtplasser, i tillegg til at det vil gjøre sjøen tilgjengelig for langt flere enn i dag. Krusers konsept er for mange «hånd i hanske». Enkel tilgang, intet vedlikehold og ikke minst en miljøvennlig måte å ferdes på sjøen.
Hva motiverer deg til å holde på?
Det er to ting jeg er opptatt av: politikk og båtliv. Å lede Småbåtutvalget i hovedstaden er dermed den perfekte kombinasjonen av mine to fremste lidenskaper. Det er mye å lære fra de øvrige i utvalget, både de politisk valgte og ikke minst representantene fra båtforeningene.
Jeg er overbevist om at småbåtlivet i Oslo har et stort potensial. Men det er vår oppgave å synliggjøre og legge til rette for at riktige beslutninger blir tatt. Det er et langt lerret å bleke, men med de mulighetene som byen har er det egentlig ingen vei tilbake. Oslos maritime historie må videreføres og videreutvikles, og det skal vi gjøre alt vi kan for å få til.
Hvor ser du for deg at du og Småbåtutvalget er om 10 år?
Dette er det i hovedsak bystyret som avgjør, men jeg håper vi har kommet langt med våre planer og at Småbåtutvalget er en viktig aktør i utviklingen av Oslos sjøside. Oslo har en svært liten kystlinje. Det betyr at vi fremover må tenke nytt om utbygging av båtplasser, og ikke minst på utvikling av båtdelingstjenester slik at flere får tilgang til sjøen selv om det er knapphet på båtplasser.
Les mer om medlemskap i Kruser elbåtpool
Naturopplevelser og sosiale treff er viktig for Lasse. Dette er hovedgrunnen til at han har et båtliv, og det tror han gjelder for mange . (Foto: Privat)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Med seneste tids rapport om Oslofjordens tilstand er dette spørsmålet mer aktualisert enn hva jeg liker. Men det er ikke for sent. Det må tas noen viktige og drastiske grep på mange arenaer for å redde fjorden vi er så glad i. Dette er en av Småbåtutvalgets viktigste oppgaver. Vi finansierer en rekke tiltak knyttet til småbåtlivet i Oslo. Disse vil i større grad rettes mot miljøfremmende tiltak. Vi vil sette ytterligere fokus på håndtering av avfall på båt- og opplagsplasser og annet, for eksempel tømmestasjoner for septikk.
LES OGSÅ: Skal flere få oppleve båtlivets gleder må vi dele på godene
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
Fremtidens båtliv vil for mange være elektrisk. For de fleste handler båtlivet om naturopplevelser, sosiale treff, seiling osv. og fint lite om eksos og motorlyd. Så skal det også være plass til de gamle klassikerne med dunkelyd og diesellukt. Men allerede nå ser vi at mange nye båter kommer med elmotor. Også mange av de nåværende båtene kan ofte enkelt bytte over til elmotor. I dag er det mest aktuelt for oss som ikke har så dårlig tid på sjøen, men vi ser at Kruser nå tilbyr elbåter med både fart og god rekkevidde. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på dette.
Enkel tilgang, intet vedlikehold og ikke minst en miljøvennlig måte å ferdes på sjøen er hånd i hanske for mange, mener Lasse. (Foto: Privat)
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Båtdeling vil være en viktig inngangsport for mange som vil ha tilgang til sjøen. Det er få eller ingen forpliktelser. Det man bruker tiden på er å nyte sjøen, hvilket i bunn og grunn er det alle med båt ønsker. Kruser er innovative og fremtidsrettet. Ved å satse utelukkende på elbåter vil de også være viktige pådrivere av utviklingen og elektrifisering av småbåtflåten. Kruser vil også slå ihjel noen fordommer om elmotorer, og det en del av «gamlekara» kjenner på; nødvendigheten av å eie sin egen båt. Her tror jeg vi vil oppleve store endringer på kort tid, til beste for enda flere båtbrukere. Oslos maritime tradisjoner skal både bevares og videreutvikles.
Hva er ditt største ønske?
At alle som ønsker får anledning til å nyte sjølivet og den utrolig fine fjorden som Oslos befolkning er heldig å ha så nær.