MÅNEDENS INNSIKT
Vi trenger visjonære politikere som ser de langsiktige trendene
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs.
Leif A. Stavøstrand startet selskapet Evoy fordi han mente det var mer han kunne gjøre for miljøet. (Foto: Evoy).
Leif A. Stavøstrand brukte sin interesse for båtliv til å bygge en karriere innen sjø, shipping og olje. Etter flere år i bransjen bestemte han seg for å gjøre mer for miljøet. Slik ble han gründer og daglig leder av Evoy.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Leif A. Stavøstrand og er daglig leder i Evoy. Vi elektrifiserer båtparken ved å tilby høyytelsessystemer til de båtene som trenger mer kraft og guffe. Det er mye miljøskadelige utslipp i dette segmentet. Dermed finnes det et kjempepotensiale ved å nå ut til leverandører og forbrukere i dette markedet. Men da kreves produkter som leverer på fart og styrke.
Hvordan endte du opp i Evoy?
Helt fra jeg var liten har båter vært min største hobby. Dette gjorde at sjø og shipping fikk en rolle i mitt liv tidlig – fra lærling til matros og deretter kaptein. I studier valgte jeg Mariningeniør på Høyskolen i Bergen og en MBA fra NHH. Dette ledet meg videre til seks år på den største oljebasen i Norge – hvor Nordsjøen forsynes med det de trenger for å drifte plattformen. Her fikk jeg roller som både baseleder, viseadministrerende direktør og administrerende direktør gjennom årene.
En bekymring for global oppvarming var en del av arbeidet, og vi gjorde flere tiltak på basen for å kutte utslipp. Jeg følte alltid at det var mer å gjøre – derav kom ideen Evoy. I 2016 så vi potensialet, og teknologien hadde blitt moden nok til å sette i gang. Allerede i 2018 ble jeg kjent med Christer (daglig leder i Kruser) på en båtmesse i Lillestrøm. Der startet vi en kjempespennende dialog som har ført til det samarbeidet vi har i dag. Å kunne levere elektriske motorer til Kruser er en utmerket måte å teste produkter mot flere forbrukere.
LES OGSÅ: Krusers Premium-medlemmer blir de første til å kjøre elektrisk skjærgårdsjeep med toppfart på 40 knop!
Evoy elektrifiserer båtparken med kraft og full guffe. (Foto: Evoy)
Hva er dine kjernesaker? Hva jobber du og Evoy for å endre eller forbedre?
Personlig brenner jeg for å kutte utslipp og heve båtopplevelser til et nytt nivå. Dette tar jeg med meg i arbeidet jeg gjør med Evoy hver dag. Båtlivsundersøkelsene gir et tydelig svar på hva som er det viktigste for båtbruker, og nesten alle disse punktene blir bedre med elektrisk fremdrift. Mindre støy, bedre luft, renere hav og strender – en mer behagelig totalopplevelse av båtlivet. Innen få år vil teknologien gjøre at rekkevidde og fart ikke lenger er en bekymring for skeptikerne. Målet er å skape et uimotståelig båtliv og misjonen er å eliminere utslipp.
LES OGSÅ: 3 vanlige spørsmål om Kruser
Målet er å skape et uimotståelig båtliv og misjonen er å eliminere utslipp. (Foto: Evoy)
Hva motiverer deg til å holde på?
Det som motiverer meg aller mest er all entusiasmen vi møter på blant folk. Privatpersoner, investorer, samarbeidspartnere, leverandører, myndighetspersonell, eventarrangører m.fl. gir positiv omtale og oppmerksomhet om det å gå elektrisk. På messer, ute på turné eller i havn blir vi heid frem – både eksternt og internt. Dette forsterker absolutt lysten til å stå på videre.
Hvor ser du for deg at du og Evoy er om 10 år?
Vi er først i verden med å tilby et elektrisk høyytelsessystem til arbeidsbåter og fritidsbåter med dette nivået av kraft. Målet for de neste 10 årene er å bygge Evoy til en global merkevare. Vi ønsker å beholde vår posisjon i front og være den ledende aktøren for utvikling av elektrifisering på sjøen. Det er allerede mange tekniske muligheter å ta tak i i dag, og mulighetene vil være enda større om 10 år. Det er inspirerende å være den som kan inspirere andre. Om 10 år vil det nok være flere aktører som gjør noen liknende, men det anser vi som positivt. Vi ønsker likevel å være blant de store merkevarene som folk kjenner igjen.
LES OGSÅ: Skal flere få oppleve båtlivets gleder må vi dele på godene
Entusiasmen er stor rundt elektrifisering av båtlivet. (Foto: Evoy)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Det er sjokkerende hvor mye utslipp det er fra store dieselmotorer. Bil, hus og fly har tilsammen ofte mindre utslipp for en privatperson enn båtlivet har. Støy er også en forurensning i seg selv. For de som har bolig eller fritidsbolig ved vannet, eller når man besøker en strand eller en øy er lydforurensingen åpenbar. Dette er selvfølgelig et kjempeproblem for livet både over og under havoverflaten. Det må gjøres noe med alle miljøskadelige forurensninger – da mener jeg både CO2, mikroplast, biocider, støy, drivstofflukt m.m.. Evoy ønsker her å ha en fremstående rolle for å forbedre båtlivet.
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Martin Gustavsson
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
Fossil fremdrift vil nok være en del av miksen en del år fremover, men det vil bli mer og mer elektrisk. Jeg tror ikke det vil bli nødvendig å overbevise folk om at det er veien å gå – det er bare viktig å skape den rette utviklingen. Hvor fort endringer kommer sammenligner vi med elbil de siste årene. Vi anser elbåt å ligge omtrent 10 år bak elbil. Der elbilen var i 2012 er elbåten nå, og om 10 år vil det trolig være mange elektriske båter med god teknologi, høye hastigheter og lang rekkevidde – akkurat slik vi ser det er på veiene i 2022.
For å skape en fortgang på endringer trengs det insentiver. Det må enten være en gulrot eller pisk som driver utviklingen. Regjeringen må på banen, og burde vært det mer allerede. Elektriske biler er på topp i Norge. Det er grunnet insentivene som regjeringen har skapt. Det vil komme et punkt i nær fremtid hvor det å kjøpe en ny fossil båt vil være merkelig, og da vil det også være merkelig å produsere. Ekstra merkelig vil det være om det ikke igangsettes insentiver innen kort tid, nå som det kun er drøye syv år til FNs bærekraftsmål skal være nådd.
Vi må tillate oss å løfte blikket. I dag er det mange som snakker om sine egne små utfordringer – som økte dieselpriser, økte strømpriser, høyere renter, flystreik osv. Vi må tørre å tenke lenger frem i tid på hva slags samfunn vi vil ha, og hva slags båtliv vi ønsker oss. Hva vil verden ha, og hvilken del av verdiskapningen kan Norge stå for? Vi bruker for lite tid på å diskutere hvor vi vil langsiktig. Hvor vil byene, hvor vil Norge og hva vil vi for våre barn – 1 år, 5 år og 10 år frem i tid.
Vi trenger visjonære politikere som ser de langsiktige trendene i verden og forutser påvirkningene. Hadde vi hatt dette på plass kunne vi eksempelvis ha unngått energiprisene vi har i dag fordi vi ville adressert utfordringene for flere år tilbake. Nå sier EU at alt som kan elektrifiserer skal elektrifiseres – regjeringen må da gripe mulighetene, følge trendene og skape intensivene for å nå målet raskest mulig.
Hva vil verden ha, og hvilken del av verdiskapningen kan Norge stå for? (Foto: Evoy)
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Evoy er stor fan av det Kruser gjør og er glade for å være en del av reisen. Båtlivsundersøkelsen og det vi vet om båtbruk gjør at det å dele båt og båtplass er en mye bedre fordeling av ressursene. Det vil alltid være en sjarm i å ha båt som hobby, men det finnes mange som ikke er interessert i den delen av båthold. Det er altså ikke realistisk at alle skal dele, men for en stor andel er båtlivet som Kruser tilbyr det mest optimale. Med et slikt konsept får flere tilgang til natur, sjø og opplevelser.
Hva er ditt største ønske?
Som nordmann har jeg en drøm om at vi kan utnytte den posisjonen vi har med den høyeste elbil-tettheten, den høyeste båt-tettheten og som nasjon med god råd. Vi må vise veien for andre. De utslippene vi kutter med elbil er størst i form av at den inspirerer andre og viser vei for resten av verden.
Hadde vi gjort det samme med båt hadde kuttene på utslipp vært enorme. Vi sitter i førersetet for et hjemmemarked med elbåter som kan skape stor oppblomstring for teknologi og verdiskapning langs kysten. Det er en eksportnæring vi kan være stolt av. Verdiskapningen skjer nå på utsiden av Norge for elbil, men Norge kan være hjemmehavn for verdiskapningen av elektrisk fremdrift langs kysten. Det hadde vært fantastisk om vi hadde oppnådd det – men da må regjeringen på banen nå.