MÅNEDENS INNSIKT
Vi må ta ansvar for en positiv og optimistisk fremtidstro.
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs.
Ordfører Lene Conradi opplever det veldig meningsfylt å jobbe for å opprettholde og styrke tilliten til demokratiet. (Foto: Asker Kommune).
Lene Conradi valgte fra tidlig alder en samfunnsengasjert sti som til slutt ledet henne inn i rollen som ordfører i Asker kommune. Conradi bruker sin rolle til å kunne bidra til at dagens og fremtidens innbyggere kan leve gode og meningsfulle liv. Hun har store håp for fremtiden, og mener at frivillighet og felleskap, teknologituvikling, og konkrete planer, både lokalt og globalt, vil være avgjørende for at de skal oppnås.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Lene Conradi, ordfører i Asker kommune. Jobbhverdagen min består av mye forskjellig. Én ting er alt det formelle, og ansvaret som følger med det å ha et politisk lederverv. Å lede og være ansvarlig for at de folkevalgtes arbeide gjennomføres på en tillitvekkende og god måte er i seg selv spennende og utfordrende.
Det oppleves veldig meningsfylt å jobbe for å opprettholde og styrke tilliten til demokratiet vårt. Som ordfører ønsker jeg å være tett på innbyggerne, næringslivet og frivilligheten. Jeg er nok daglig i kontakt med mennesker som bor eller jobber i Asker, blant annet gjennom møter, besøk eller arrangementer.
Hvordan endte du opp som ordfører i Asker kommune?
Det var litt tilfeldig. Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, men at jeg skulle ende som ordfører i Asker var ikke i mine tanker da jeg som 25-åring sa ja til å bli med i lokalpolitikken.
Jeg er jurist av utdannelse og kombinerte avslutningen på studiene med å sitte som folkevalgt fritidspolitiker i Asker, samtidig som jeg stiftet familie. Det var noen travle men veldig fine år som rett og slett ga mersmak.
Engasjementet ble skikkelig tent da jeg ble valgt inn i Asker kommunestyre i 1995, og det ble vanskelig å si nei til de mulighetene som bød seg for å engasjere seg videre. Først som formannskapsmedlem, så som gruppeleder for Høyre, for deretter å bli spurt om jeg ville stille som ordførerkandidat i 2007. Her er jeg fortsatt! Hver dag er like spennende og givende, og jeg føler heldigvis at jeg fortsatt har mye å bidra med.
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Birgit Liodden
Digitalt styremøte med Sunne kommuner, WHOs norske nettverk, hvor Lene Conradi er styreleder. (Foto: Privat)
Hva er dine kjernesaker? Hva jobber du og Asker kommune for å endre eller forbedre?
Dette er et stort spørsmål som det er vanskelig å svare kort på, for jeg lar meg lett begeistre og engasjere i både små og store saker. Det er vel nettopp også noe av det som er viktig for meg; å anerkjenne betydningen av de «små» og nære tingene, og samtidig se det store bildet.
Uttrykket «tenk globalt, handle lokalt» gir stor mening når vi som kommune jobber for å skape gode lokalsamfunn for dagens innbyggere, samtidig som vi må ta hensyn til kommende generasjoner, her hjemme og i resten av verden. Vi har et overordnet viktig samfunnsoppdrag som handler om å ta vare på kloden vår som i dag er truet av klimaendringene, men også av at demokratiet svekkes i mange land.
Jeg brenner for at vi klare å løfte bærekraftsperspektivet inn i all politikk. Og da tenker jeg på alle de tre dimensjonene; sosial, økonomisk og klima- og miljømessig bærekraft.
En kjernesak for meg er et mer inkluderende samfunn der flere deltar og der vi i større grad tar ansvar sammen. Der det offentlige samhandler mer og tettere med både frivilligheten og næringslivet. At barn og unge skal oppleve at de er verdifulle i seg selv og at de kjenner håp for fremtiden.
Jeg vil spesielt løfte frivillighetens betydning. Jeg tror det ville vært positivt om vi tok tilbake noen verdier vi kanskje har «mistet på veien» mot verdens beste velferdsstat. Det er fantastisk at vi har så mange gode og trygge velferdsordninger som vi har – og disse skal vi hegne om – men vi må tørre å stille spørsmålet om vi på noen områder i for stor grad legger ansvaret «på noen andre». Rettigheter er viktig og skal fortsatt være en sentral del av vår samfunnsmodell. Men, jeg ønsker å stimulere flere til å se hvordan de selv er en del av løsningen på utfordringene – at man i større grad kommer med en holdning om selv å ville bidra.
Å jobbe aktivt for det grønne skiftet blir stadig viktigere for meg, barna våre må vokse opp med en positiv og optimistisk fremtidstro. Da må de se at de som leder verden, landet og lokalsamfunnet de er en del av tar klimatrusselen på alvor. At vi satser på en utvikling som får ned utslippene helt konkret – at ny teknologi virker og utkonkurrerer den miljøfiendtlige. Jeg ønsker at Asker skal være en foregangskommune for lavutslippssamfunnet – gjennom forpliktende partnerskap med næringslivet som utvikler ny teknologi, gjennom å løfte frem noen fyrtårn og piloter som kan vise vei.
LES OGSÅ: Små grønne tiltak kan gjøre store forskjeller
På vintertur langs kysten i Asker kommune. (Foto: Privat)
Hva motiverer deg til å holde på?
Barna våre og klodens fremtid er kanskje det korte og enkle svaret. Å kunne bidra til at dagens og fremtidens innbyggere kan leve gode og meningsfulle liv. Det motiverer også å se konkrete resultater av det vi jobber med, som når vi behandler reguleringsplaner for tettstedene våre i kommunestyret, og de noen år senere blir realisert. En milepæl jeg virkelig gleder meg til, er den dagen vi endelig får utslippsfrie hurtigbåter mellom Asker og Oslo. Det har vært, og er, en omstendelig tålmodighetsprøve av en prosess, men det vil det være verdt.
I hverdagen opplever jeg at det er menneskemøtene og det å være tett på både innbyggere, næringsliv, frivillige, tjenestene våre og kommunens egne ansatte som gir den daglige inspirasjonen og påfyllet jeg trenger. Jeg føler meg utrolig heldig som møter så mange engasjerte, dyktige og omtenksomme mennesker.
Hvor ser du for deg at du og Asker kommune er om 10 år?
Asker kommune vil fortsatt være en god kommune å bo, leve, vokse opp, bli gammel og jobbe i. Tettstedene våre vil være enda mer utviklet, og mange ønsker å etablere seg her. Vi er kjent for å være den urbane blågrønne kommunen, med naturen, marka og fjorden tett på. Utslippsfrie ferger mellom Asker og Oslo er førstevalget gjennom hele døgnet, for alle som skal til eller fra kystnære tettsteder i hele kommunen. Vi har engasjerte innbyggere som føler tilhørighet til og bryr seg om fellesskapet, og deltar og bidrar enda mer aktivt. Særlig de eldre som det blir mange flere av, vil være en stor ressurs for oss.
LES OGSÅ: Solgte motorbåten og ble medlem av Kruser
Strandrydding på en av de mange strendene langs kysten i Asker. (Foto: Privat)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Som en stor kystkommune har vi et særskilt ansvar for bærekraftig bruk av fjorden. Vi skal sørge for at kysten og fjorden er tilgjengelig og til glede for innbyggerne, samtidig som det må skje på en måte som ikke belaster fjorden mer enn den tåler.
Selv har jeg vokst opp med båt og sjøliv, og elsker livet på fjorden. Å bade i en ren fjord og å kunne fiske frisk fisk er gull verdt – men det er ingen selvfølge. Vi vet at Oslofjorden har alvorlige problemer, og Asker kommune vil gå foran i arbeidet med å snu den negative utviklingen. Vi følger opp den nye forvaltningsplanens mange forslag til tiltak. Jeg tror forskning, kunnskapsdeling og kommunikasjon er viktige verktøy, og blant annet vil Asker kommune sammen med Oslofjordmuseet søke om at et nytt kunnskaps- og besøkssenter legges her hos oss.
LES OGSÅ: Trenger du egentlig egen båt?
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
Jeg tror på at teknologiutviklingen også vil treffe båtmarkedet i årene fremover. Vi må stimulere markedet slik at grønt skal lønne seg, selv om det nok tar litt tid før hele fritidsbåtparken er elektrifisert/utslippsfri. Nye båter derimot håper jeg vil være utslippsfrie som hovedregel innen kort tid.
Med Morten Gjeruldsen fra Vollen Marina for å ta imot NRK sommerbåten og en annen fin dag på jobb som ordfører i Asker kommune. (Foto: Privat)
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Det er et kjempespennende og fremtidsrettet konsept. Det er mange som drømmer om båtlivet, samtidig som de ikke har mulighet til å eie egen båt. Det kan handle om økonomi, begrenset med kunnskap eller tid til vedlikehold, eller om mangel på båtplass. Med dette konseptet kommer flere seg på sjøen og kan nyte båtlivet, uten at det forurenser fjorden vår og uten at det produseres, fraktes og oppbevares «unødvendig» mange båter. Når det er sagt, så er det også andre miljøutfordringer knyttet til båtliv, men mindre utslipp og mindre støy er uansett udelt positivt.
Hva er ditt største ønske?
Igjen et voldsomt spørsmål – med mange svarmuligheter! Her og nå vil jeg svare at jeg ønsker for verden at vi lykkes med å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, slik FN har satt som mål. Så ønsker jeg også at alle innbyggere skal føle tilhørighet, fellesskap og håp for egen og verdens fremtid. At mobbing utryddes, og at ingen skal oppleve hets og trusler for å være den de er eller si det de mener. Skal jeg holde meg innenfor «tema» må det være at Oslofjorden blir fort frisk og at vi får elektriske hurtigbåter med flere avganger raskere enn jeg frykter.