MÅNEDENS INNSIKT
Samarbeid og samskaping gir gode løsninger på alle arenaer
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs.
Daglig leder Morten Gjeruldsen er godt fornøyd med sin rolle i Vollen Marina og muligheten det gir han til å samskape med andre mennesker. (Foto: Privat).
Som daglig leder av Vollen Marina ser Morten Gjeruldsen et behov for omstilling. Båtlivet må drives grønnere og delingsøkonomi må få en større rolle. Han mener nye regler og gode støtteordninger må på plass for at målene skal nås. Som eget tiltak har Morten tatt initiativ for årlige elbåt-arrangementer i Vollen. Han har stor tro på Kruserkonseptet og benytter anledningen til å anbefale hver gang noen ringer med forespørsel om båtkjøp og båtplass.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Morten Gjeruldsen – daglig leder for Vollen Marina AS med datterselskapene Fjordservice AS og Vollen Båtplasser AS. Utover dette er jeg en familiefar som bor i Vollen – gift med Berit og sammen har vi to barn som har flyttet ut. Jeg er en godt voksen, lokalt engasjert mann.
Vollen Marina leier ut næringseiendom og båtplasser. Vi har nå også fått en ny og unik gjestehavn. Jeg har derfor et bredt spekter av avtaler som må følges opp, med 20 firmaer og 250 båtplasser.
Som daglig leder har jeg interessant arbeid med bedriftskunder, privatkunder og en eiendomsdrift til alle døgnets tider. De siste årene har vært ekstra spennende med et byggeprosjekt på 17 leiligheter og 850m2 næringseiendom. Derfor er det fokus på nye leietakere i disse dager. Til sommeren har vi mange nye mennesker bosatt på marinaen, i tillegg til nye og spennende leietaker fra mange ulike bransjer.
Hvordan endte du opp som daglig leder i Vollen Marina AS?
Det er mange veier til Roma – eller Vollen som er nesten like flott. Den viktigste årsaken til at jeg endte opp som daglig leder er at jeg alltid har søkt nye utfordringer og vært glad i mennesker – både i arbeid og fritid. Jeg har også bodd i Vollen i mange år. Da forespørselen fra Vollen Marina kom var det lett å si ja, selv om erfaring med eiendomsdrift og båtlivet ikke var størst.
Jeg har en variert arbeidsbakgrunn. Instruktør i forsvaret, salg av transportløsninger, kort periode i helikopter, salgsledelse i et tekstilfirma, administrasjon i en transportbedrift og har drevet eget firma med event og kurs innen organisasjon. En god blanding, men hele tiden i samarbeid med mange mennesker.
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Lene Conradi
Bilder fra flotte Vollen Marina (Foto: Privat)
Hva er dine kjernesaker? Hva jobber du og Vollen Marina for å endre eller forbedre?
Jeg er opptatt av at godt samarbeid eller samskaping gir gode løsninger. Jeg mener at 2+2 skal bli minst 5. Hvis man setter sammen de riktige menneskene eller bedriftene, så får man et bedre resultat enn om man jobber hver for seg.
I mitt arbeid er det viktig å ta vare på interessene til mange som skal fungere sammen på et begrenset område. I marinaen må vi tenke på de som har sin bedrift eller arbeidsplass her, de som bosetter seg her, og de som skal dyrke sin båtglede eller bare nyte alle de tilbudene som finnes.
For å oppfylle mange ønsker og gjøre Vollen marina til et godt sted å være har vi etablert en unik gjestehavn med egen servering, treningsrom og fasiliteter. Man kan ha båt i Krusers elbåtpool, leie andre båttyper eller booke badstuen. Noen tar kurs eller leier utstyr på dykkersenteret, fyller drivstoff, eller kjøper båt. Det selges både elektriske båter og tradisjonelle båter med seil eller motor. Det er også et bredt mat-tilbud med alt fra enkle pølser i kiosken til store sjømat-tallerkener på restauranten.
Det er også vært viktig at man tenker bærekraft i alt man gjør. Kortreist og bærekraftig matproduksjon er noe jeg tenker mye på om dagen. Vi har nå til sommeren to serveringsteder på Vollen Marina. At disse bidrar til de bærekraftige verdiene blir viktig.
LES OGSÅ: Norges første elbåthavn er åpnet på Aker Brygge
På prøvetur av elektrisk båt med daværende finansminister Jan Tore Sanner. (Foto: Privat)
Hva motiverer deg til å holde på?
Det å sette sammen leietakere som, sammen med oss i drift, gir gode opplevelser for alle på Vollen Marina. Det er godt å se at folk nyter å være på marinaen og i Vollen.
Vi er også opptatt av å finne gode løsninger for miljø og bærekraft. Vi har norges eneste skogvaskemaskin for å motvirke bunnstoff i sjøen. Den skiftes nå ut til en oppdatert versjon med høytrykksvasking. Vi tilrettelegger også for delingsøkonomi med både tradisjonelle utleiebåter og miljøvennlige elektriske båter fra Kruser.
Hvor ser du for deg at du og Vollen Marina er om 10 år?
Vollen Marina skal fortsette å være et sted hvor folk kan ha mange gode opplevelser. De som bruker marinaen skal få et kontinuerlig bedre tilbud, og det kommer til å skje mye med hvordan man bruker sjøen i fremtiden.
Om 10 år ser vi for oss at alle båtene i Vollen Marin er uten miljøskadelig bunnstoff. 80% skal drives av et miljøvennlig drivstoff, eller være hybrider. Noen drivstoffpumper vil erstattet av elektriske ladere. Trolig er også solenergi på plass, og vi må se på gjenbruk av lokalt avfall. Det er mye vi ser for oss, men det som er helt sikkert er at det vil være annerledes om 10 år enn det er i dag.
LES OGSÅ: Solgte motorbåten og ble medlem av Kruser
I Vollen Marina er det mange årlige begivenheter som trekker besøkende. Her bilder fra da Statsraad Lehmkuhl kom på besøk. (Foto: Privat)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Jeg mener båtlivet må omstille seg i forhold til hvordan vi belaster miljøet. Alle må bidra, og nye regler og støtteordninger må på plass for å få denne prosessen til å gå raskere. Vi må bruke grønne energikilder, og forurense mindre med kloakk og søppel.
LES OGSÅ: Trenger du egentlig egen båt?
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
I fremtidens båtliv må det brukes nye energikilder, og man må finne alternative skrog og materiell som er mindre belastende å produsere, samt bruker mindre energi under fremdrift.
Delingsøkonomi vil helt klart utgjøre en større andel av tilgangen til båt. Plass langs kysten, på brygger og havner er begrenset – da må flere dele på dette godet. Det at vi allerede har titall år med ventelister i de fleste havner vil få denne prosessen raskere i gang.
I Vollen Marina startet jeg opp Elbåtkonferansen og Elbåtmessen i 2021, som vil bli et årlig event her i marinaen. I år får vi besøk av både klima- og Miljøminister Espen Barth Eide, Nina Jensen i REV Ocean, flere andre politikere og aktører i elbåtbransjen. Her kan man komme for å se nye løsninger, prøvekjøre elbåt og skape diskusjon om fremtidens båtliv. Alle interesserte er velkommen siste helgen i april 2022.
Med ordfører i Asker Kommune Lene Conradi for å ta imot NRK sommerbåten i 2021. (Foto: Privat)
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Det er svært mange som ønsker å komme seg ut på sjøen, og med dagens utfordringer om båtplass og strandlinje må vi se på nye løsninger. Vi må bli grønnere og benytte ressursene vi har bedre – her er Kruserkonseptet genialt. Mange brukere av samme båt og båtplass, samt å bruke elektriske båter, medfører en bruk som belaster miljø og nærområdet mindre.
Vollen Marina har lange ventelister på båtplasser. Når noen ringer oss nå fordi de har tenkt til å kjøpe båt og søker båtplass anbefaler de å prøve Kruser. Der får de både båt og båtplass.
Hva er ditt største ønske?
Mitt største håp for nærmeste fremtid er at vi får en fin sommer med lite restriksjoner og et godt og hyggelig båtliv. Jeg ønsker alle velkommen til Vollen!
Morten Gjeruldsen ønsker alle velkommen til Vollen Marina for å nyte opplevelser på sjøen eller på land. (Foto: Privat)