MÅNEDENS INNSIKT
Redder vi havet, redder vi verden
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs.
Administrerende direktør for REV Ocean, Nina Jensen, har visst at ville ta hjelpe havet og naturen siden hun var 7 år. (Foto: REV Ocean).
Fra hun var liten har Nina Jensen hatt et enormt engasjement og kjærlighet for havet og naturen. Hun bestemte seg derfor tidlig for å bli marinbiolog og for at hun ville jobbe for WWF Verdens naturfond.
Nå er hun administrerende direktør for REV Ocean, og med tre prioriterte satsingsområder jobber de for en bedre fremtid for havet og verden.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg er Nina Jensen, marinbiolog og haventusiast, og har siden 2018 vært administrerende direktør for REV Ocean. Tidligere jobbet jeg 15 år i WWF Verdens naturfond. 3 av årene som frivillig, og de siste seks som generalsekretær.
I REV Ocean bygger vi verdens største og mest avanserte forsknings- og ekspedisjonsskip på 183 meter. Skipet er spekket med den fremste teknologien og forskningsutstyret i verden, og skal brukes for å finne løsninger på de store miljøproblemene i havet. Vi kommer til å invitere forskere, teknologi-eksperter, innovatører og gründere, samt haventusiaster av alle slag – gratis – for å jobbe sammen med oss.
Hvordan endte du opp i REV Ocean?
Fra jeg var liten har jeg hatt et enormt engasjement og kjærlighet for havet og naturen. Da jeg var 7 år ble jeg medlem i Pandaklubben (WWFs medlemsklubb for barn). Og jeg bestemte meg tidlig for å bli marinbiolog og for å jobbe for WWF Verdens naturfond.
Før jeg startet på studiene tok jeg kontakt med daværende generalsekretær Rasmus Hansson for å få noen tips til hva jeg burde studere for å få jobb der. Jeg søkte på tre jobber i WWF før jeg fikk min første jobb der. Det var samme dag som jeg leverte masteroppgaven (om storkobbe, reproduksjon, og klimaendringer). Da hadde jeg også jobbet som frivillig i organisasjonen i tre år. Kombinasjonen av engasjement, ambisjoner og målrettet arbeid har nok tatt meg dit jeg er i dag.
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Martin Gustavsson
Plastavfall og miljøskadelige utslipp må stoppes. Vi har et behov for nye og bedre løsninger, mener Nina Jensen. (Foto: Privat)
Hva er dine kjernesaker? Hva jobber du og REV Ocean for å endre eller forbedre?
Havet er min kjernesak. I REV Ocean har vi tre prioriterte satsingsområder: overfiske, plastforurensing og klima. Vi jobber for å øke kunnskap og forståelse for hva som skjer i havet, gjøre den kunnskapen mer tilgjengelig – og viktigst av alt – omsette dette til helt konkrete løsninger. Det innebærer bl.a. å samarbeide med et bredt utvalg aktører fra forskning, organisasjoner, gründere, investorer, filantroper og næringslivet.
LES OGSÅ: Frivillige rydder Norge for avfall – vil du være med?
Det er viktig å ta vare på havet, for planeten, fremtiden og livets opplevelser – mener Nina Jensen. (Foto: Privat)
Hva motiverer deg til å holde på?
Å skape resultater er min største motivasjon. Det å hjelpe folk, gründere og organisasjoner til å lykkes. Å bidra til å finne nye og bedre løsninger, eller å hjelpe til med å skalere opp alle de gode løsningene som allerede finnes der ute. Eksempelvis Pinovo, som har en løsning for å hindre lekkasje av mikroplast fra maling, eller Urchinomics, som jobber for å restaurere den verdifulle tareskogen ved å høste kråkeboller fra massive kråkebolle-ørkener i nord. Det nytter, og vi alle kan – og må – gjøre en forskjell.
Hvor ser du for deg at du og REV Ocean er om 10 år?
Om 10 år vil vi seile rundt på verdenshavet med de smarteste folka i verden og ha bidratt til å snu pilene for den negative utviklingen for livet i havet.
LES OGSÅ: Solgte motorbåten og ble medlem av Kruser
Nina Jensen bidrar til å redde havet på alle måter hun kan – både på jobb og privat. (Foto: Privat)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Havet er de viktigste vi har, og alt liv på jorden oppsto der. Havet gir oss mat, oksygen, energi, regulerer klimaet og inneholder løsninger på de aller fleste problemene vi står overfor. Men likevel behandler vi havet som en gigantisk søppelkasse. Vi fyller det med forurensing, plast og søppel, samtidig som vi tømmer det for liv! Bare i løpet av vår levetid (siste 40 år) har vi mistet over 40% av livet i havet, og som følge av klimaendringer, plastforsøpling og overfiske eskalerer situasjonen. Det er en formidabel oppgave å snu denne trenden. Men vi har ikke noe valg. Redder vi havet redder vi verden.
LES OGSÅ: Trenger du egentlig egen båt?
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
Fremtidens båtliv er 100% utslippsfritt, både til luft og til vann. Det vil nok bestå av en kombinasjon av elektrisk fremdrift, grønt hydrogen og andre løsninger som ikke er skapt ennå. Skipsruter og logistikk -planlegging vil være automatisert og digitalt, og med styrket overvåking for å unngå ulovlig aktivitet. Fremtidens båtliv vil forhåpentligvis også ta et stort ansvar for å rydde opp i havet og sørge for at det er et yrende liv både over og under havoverflaten.
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Delingsøkonomien er en sentral del av løsningen også til havs, og jeg håper stadig flere får øynene opp for Kruser-konseptet.
Hva er ditt største ønske?
Mitt største ønske for fremtiden er at vi klarer å redde livet i havet og at vi finner en kur mot hjernekreft.
Hvis du har en god ide eller vil bidra til å redde livet i havet, ta gjerne kontakt med oss i REV Ocean!
REV Ocean oppfordrer alle som har gode ideer eller ønsker å bidra til å redde havet til å ta kontakt. (Foto: Privat)