MÅNEDENS INNSIKT
Det er historiene vi forteller som er det viktigste for et grønt skifte
Månedens innsikt er en serie artikler om klimautfordringer, miljø og bærekraft laget av Kruser. Her vil vi snakke med spennende gjester fra relevante bransjer om troen og håpet på fremtiden og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på fremtidens løsninger og ideer, kjernesaker og engasjement, med ekstra fokus på tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs.
Peder Tellefsdal, kommunikasjonsrådgiver i Innoventi og initiativtaker for Elbåtnettverket, rocker livet mot et grønt skifte. Det gjør han med gode historier og underholdende initiativ. (Foto: Elbåtnettverket).
Peder Tellefsdal drømmer om å bli rockestjerne, men å være initiativtaker for Elbåtnettverket og Lydløsfestivalen kan være like kult. Han mener de rette historiene og verdiskapning langs norskekysten vil lede det grønne skiftet. Både den tradisjonelle båtbransjen og de nye aktørene må inkluderes for «et trøkk» i utviklingen.
Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg heter Peder Tellefsdal. I dag jobber jeg som senior kommunikasjonsrådgiver i et byrå som heter Innoventi. Det er et knakende godt kommunikasjonshus plassert midt i hjertet av Arendal. Vi har bestemt oss for å bruke all vår kunnskap, engasjement og kreativitet på å fremskynde et grønt skifte i båtlivet. Denne hjertesaken gjør at jeg blant annet har fått anledning til å etablere Elbåtnettverket, som er et kommersielt rettet bedriftsnettverk.
Nå for tiden, er det full planlegging av årets Lydløsfestival, som avholdes i Arendal 17. – 18. juni 2022. Lydløs er en arena for fremtidens båtliv.
Da jeg vokste opp i bygda Gjerstad, var den store drømmen å bli rockestjerne. I påvente av gjennombruddet ble det etterhvert studier i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Der ble jeg aktiv i politikken, og jobbet i 12 år for Høyre, blant annet som stabssjef for byrådet i Oslo og som politisk rådgiver på Stortinget. Ikke rockelivet, kanskje. Men gøy likevel.
Hvordan endte du opp i Innoventi?
Da jeg og min svenske kone fikk sønn nummer to, valgte vi å flytte fra Oslo til Arendal. Det er et valg vi er godt fornøyde med. Arendal har en imponerende puls og trøkk, og det er fantastisk å bo så nært sjøen. Jobben i Innoventi er et resultat av en usedvanlig trivelig kaffeavtale med daglig leder et års tid før vi flyttet sørover.
LES OGSÅ: Skal flere få oppleve båtlivets gleder må vi dele på godene
Innoventi har bestemt seg for å bruke all kunnskap, engasjement og kreativitet på å fremskynde et grønt skifte i båtlivet. (Foto: Lydløs)
Hva er dine kjernesaker? Hva jobber du, Innoventi og Elbåtnettverket for å endre eller forbedre?
Det er to kjernesaker jeg vil trekke frem. Den ene er allerede omtalt: Et grønt skifte i båtbransjen.
Med min bakgrunn fra politikk og PR ønsker jeg å bidra med storytelling og strategisk kommunikasjon. Særlig rettet mot det tidlige markedet for utslippsfrie fritidsbåter.
Fra atferdspsykologien vet vi mye om hvilke typer budskap som skaper interesse, og hvilke budskap som skaper avstand. Siden det i dag er så lite begeistring for et grønt skifte i båtlivet, tenker jeg at vi ikke har kommunisert godt nok.
For alle mulighetene er der. Alle fordelene er nokså enkle å skissere. Men det hjelper ikke dersom det ikke når frem til de viktigste målgruppene. Jeg jobber særskilt opp mot “innovatører” og “tidligbrukere” – de 10-15 prosent av markedet som er først ute med å ta i bruk nyvinninger. Får vi fotfeste der, så er det mye enklere å nå inn til massemarkedet i neste fase.
Selv om jeg tror nye aktører må lede an i det grønne skiftet, er jeg opptatt av å bygge tillit med den etablerte båtbransjen. Jeg kan ikke se noen fordeler ved å operere med to båtbransjer i lille Norge – en tradisjonell og en bærekraftig. Jeg tenker at vi har to ulike innfallsvinkler innenfor en og samme bransje.
Jeg tar en mastergrad på BI ved siden av jobben. Der skriver jeg oppgave om overgangen til utslippsfritt båtliv. Jeg finner støtte til påstanden om at et grønt skifte får størst trøkk dersom vi klarer å forene krefter i den tradisjonelle båtbransjen og de nye aktørene – som har bærekraft som premiss i forretningsmodellen.
LES OGSÅ: Nå kommer Kruser til Moss og Bergen
Selv om nye aktører må lede an i det grønne skiftet, er Tellefsdal opptatt av å bygge tillit med den etablerte båtbransjen. (Foto: Klimapartnere)
Hva motiverer deg til å holde på?
Jeg har tidligere misunnet de som sier at de få energi av det de holder på med i jobben.
Nå er jeg så heldig at det har blitt slik for meg også. Jeg får energi av å jobbe med dette temaet. Det trigger kommunikatoren og politikeren i meg, og det trigger lysten til å være med på en reindustrialisering i en region som sårt trenger yrkesrettede arbeidsplasser.
Det er også meningsfullt å holde på med noe som jeg mener beveger samfunnet i den retning jeg ønsker for mine barn.
Hvor ser du for deg at du, Innoventi og Elbåtnettverket er om 10 år?
Jeg vil følge markedet for utslippsfritt båtliv de neste 10 årene, og lenger enn det. Så lenge jeg er i Innoventi vil dette være en god plattform for å drive med dette.
Vår ambisjon er å gradvis utvikle oss til å bli den sentrale europeiske arenaen for fremtidens båtliv. Da må vi stadig utvikle nye ideer, nye strategiske samarbeid og jobbe internasjonalt.
Om 10 år har vi lykkes i å få et solid fotfeste i tidligmarkedet. Løsningene er så velprøvde at de mer forsiktige forbrukerne i majoritetsmarkedet våger seg på utslippsfrie båter. Veldig mye av det grønne skiftet til sjøs handler om å bygge om eksisterende båter. Jeg er overbevist om at retrofit og elektrifisering av eksisterende båter er big business langs norskekysten 10 år fra nå.
LES OGSÅ: Medlemskap som gir glede i hverdagen
En hjertesak for Tellefsdal og Innoventi er sommerfestivalen Lydløs – en arena for fremtidens båtliv. (Foto: Privat)
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
I dag synes jeg mange i bransjen beskriver det grønne skiftet som en inkrementell innovasjon. altså innovasjon som effektivisering, små produktforbedringer osv. Jeg mener dette er noe langt mer enn det. Det er en disruptiv innovasjon, som langt på vei gjør tidligere forretningsmodeller irrelevante.
Tenk bare på hvordan EUs taksonomi og forpliktelser gjennom Parisavtalen leder til en gradvis utfasing av all fossil energi. Vi vet altså at bensin og diesel er på rask vei ut av markedet. Men dette er bare en liten del av skiftet. EUs taksonomi, og etterhvert forbrukerne, vil stille krav om sirkulær bruk av materialer. Det er helt nødvendig å innføre delingsøkonomiske modeller for å oppnå utslippsmålene. I tillegg må vi vedlikeholde båtene uten å bruke masse giftstoffer som skaller av mikroplast i sjøen – vi må bruke mye mer sofistikert software og kunstig intelligens.
Det er et gjennomgripende skifte. Men båtbyggerkunsten ligger i bunn, og der er Norge knallsterke.
LES OGSÅ: Månedens innsikt med Nina Jensen
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv?
Jeg ser for meg fremtidens båtliv som enda bedre enn dagens. Det kommer til å komme minst like kule, eller kulere båter enn vi har i dag. Alternativet er å slutte med fritidsbåter, for vi kommer ikke til å dure rundt i dieselbåter om 25 år. Ingen vil det. Så det er bare å finne løsninger som er kompatible med det samfunnet vi forteller ungene våre at vi drømmer om.
Jeg var nylig på en båtmesse i byen, og det store markedssegmentet var daycruisere med store påhengsmotorer. Kanskje var snittet på 300 HK. En slik motor bruker gjerne et par liter bensin på en nautisk mil. På et eller annet tidspunkt vil det oppleves absurd å fortelle ungene i ukedagene at vi skal ta vare på kloden, for deretter i helgene å kose oss med å forbrenne fossil energi – selve hovedårsaken til de problemene vi har skapt for kloden vår.
Men skam eller dårlig samvittighet er ikke veien å gå i klimakommunikasjon. Det har vi lært mye om fra bilsiden, og fra øvrig markedsføring som har en klimakomponent.
19. mai 2022 holdt jeg en pitch om et grønt skifte i båtbransjen under BIs Green Growth Conference, rettet mot investorer, politikere og forskere. Jeg tror de fikk høre en del de kanskje ikke var klar over. Blant annet:
-
- Norge er, i forhold til folketall, verdens største enkeltmarked for fritidsbåter.
- Analyseselskaper forventer god avkastning med 11 prosent CAGR (en bra score i vurdering av investor-relevans), og en forventet global vekst på 30 millioner EURO frem til 2028.
- Vi har gjort det før. Norge var rundt 1970 den største eksportøren av plastbåter til det europeiske markedet.
- Vi har verdens nest lengste kystlinje og regnes som det mest modne markedet for elektrisk-mobilitet.
- Vi har allerede kommet langt på utslippsfrie ferger, hurtigbåter og arbeidsbåter.
På et eller annet tidspunkt vil det oppleves absurd å fortelle ungene i ukedagene at vi skal ta vare på kloden, for deretter i helgene å kose oss med å forbrenne fossil energi, forteller Peder Tellefsdal om synet på fremtidens båtliv. (Foto: Privat og Innoventi)
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Jeg tenker at deling av båter er en avgjørende del av det grønne skiftet i båtbransjen. Mange fritidsbåter brukes i snitt 30 – 50 timer per år. Det er det ganske sprøtt å tenke på at de ligger ubrukt resten av tiden.
Definisjonen på grønn vekst er finansiell verdiskaping, parallelt med nedgang i bruk av ressurser. Båtdeling, slik Kruser legger til rette for, er spot on!
Hva er ditt største ønske?
Mitt største ønske for båtbransjen er at det grønne skiftet skal lede til vekst og reindustrialisering. Jeg har vokst opp i en mekanisk industribedrift, og er mest opptatt av at folk får øye på hvordan trenden “bærekraft” åpner opp for nye arbeidsplasser, næringsvekst og eksport. Bransjen har vært preget av utflagging de siste tiårene. Nå kan det bli en reindustrialisering. For at det skal kunne skje må vi først kunne forestille oss alle mulighetene dette skiftet gir oss.
Jeg er opptatt av hvilke historier vi forteller. I dag er det mange som forteller en historie om at bærekraftig båtliv handler om å gi avkall på noe; å slutte med noe vi liker. Det er det ingen som har lyst til å være med på. Det grønne skiftet handler om å få noe enda bedre. Enda bedre opplevelser på sjøen og båter som er minst like bra, bare skånsomme mot naturen. Mange etterspør også mindre støy og lukt. Legg til verdiskaping langs hele norskekysten, så har du en pakke som bør være både sannferdig og salgbar.
En annen drøm er rockedrømmen. Egentlig så sysselsetter jeg meg i PR-bransjen i påvente av det store gjennombruddet som rockestjerne 😉 Jeg elsker rock og metal, og har spilt i flere band.
Elbåtentusiast om dagen, rockestjerne om natten (Foto: Privat)