MÅNEDENS INNSIKT
Det er to fokusområder som er viktig nå: Digitale tjenester og bærekraft
Månedens innsikt er en serie artikler og videointervjuer om elbåt, båtliv og miljø laget av Kruser. Her vil vår daglige leder, Christer Ervik, snakke med spennende gjester fra båtbransjen om fremtidens båter og det grønne skiftet. Du vil bli oppdatert på utviklingen innen elbåt, og få innsikt i hvordan båtlivet fremover kan være både bekymringsfritt og miljøvennlig – men fortsatt like idyllisk og underholdende.

Rikke Lind, Redningsselskapet
Rikke Lind: – Redningsselskapet er opptatt og interessert i insentiver som tilgjengeliggjør den vakre kysten vår for enda flere. Foto: Redningsselskapet
Med kjærlighet til båtliv og den maritime næringen har jobben som generalsekretær i Redningsselskapet gitt Rikke Lind mulighet til å arbeide med to av sine hjertesaker. I tillegg har hun det øverste ansvaret for hele selskapet. Det er en betydelig oppgave å sørge for beredskap og redningstjeneste til sjøs.
Hvem er du som person?
Jeg er en samfunnsengasjert, energisk og glad person som liker å få ting gjort! Det er viktig for meg som leder å være i takt med trendene i samfunnet. Jeg også opptatt av å utvikle min innsikt og kompetanse, det er et ansvar jeg mener følger lederrollen.
Hvordan endte du opp som leder i RS?
Jeg har lang erfaring innen maritim næring. I fire år var jeg daglig leder for Maritimt Forum. Her var jeg ansvarlig for å samle alle deler av maritim næring, herunder bl.a. arbeidstagere- og arbeidsgiverorganisasjoner.
I 2007 tiltrådde jeg som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet. Jeg fortsatte dermed i det maritime sporet ettersom jeg fremmet norske bedrifter utenlands og forhandlet handelsavtaler og rammebetingelser for den maritime næringen. Jeg ledet også regjeringens arbeid med nye stortingsmeldinger om innovasjon, statlig eierskap og ny maritim strategi.
Da jeg ble spurt om å ta stillingen i Redningsselskapet i 2012, hadde hendelsene 22. juli endret meg og et engasjement for beredskap i samfunnet var skapt. Med kjærlighet til båtliv og den maritime næringen, fikk jeg i denne jobben mulighet for å jobbe med to hjertesaker. Jeg setter pris på en god utfordring, og under min ledelse har vi fått til stor økning i antall medlemmer og mange nye redningsskøyter satt i beredskap langs hele kysten.
Hva er kjernesakene du jobber for i RS? Hva jobber du for å endre på eller forbedre?
Min jobb som generalsekretær i denne organisasjonen er å sørge for høy oppslutning hos våre medlemmer, våre omgivelser, myndighetene og de som støtter oss. I tillegg har jeg det øverste ansvaret for hele selskapet. Det er en betydelig oppgave å sørge for beredskap og redningstjeneste til sjøs.
For meg som leder er det to fokusområder som er viktige nå. Digitale tjenester og bærekraft.
Digitalisering
Det skjer en rivende utvikling og digitale tjenester er ikke lenger støttetjenester, de er selve produktet og tjenesten. Sommeren 2020 lanserte vi flere tjenester i egne og andres apper som er med å gi brukeren av sjøen bedre informasjon og beslutningsgrunnlag for trygg seilas. Vi ruller ut flere tjenester denne sommeren. Målet er at vi med disse tjenestene skal forhindre ulykker enda bedre, og i siste instans selvsagt få hjelp fra Redningsskøyta når du trenger det.
Bærekraft
Vi i RS har et selvstendig ønske om å bidra til et bedre samfunn og en bedre verden, men det er også avgjørende for vårt omdømme at vi leverer på bærekraft. Og det skal vi gjøre! Redningsselskapet redder liv, berger verdier og forhindrer ulykker og miljøkatastrofer. Det er i seg selv bærekraftig. Men det innebærer også at vi har en betydelig jobb foran oss med ambisiøse konkrete målsetninger eksempelvis på utslippskutt. Og ikke minst skal vi tilrettelegge for, og hjelpe fram, de miljøvennlige initiativene – noe avtalen vår med Kruser er et godt eksempel på.
SE MER: Om små tiltak som kan gjøre store forskjeller
Hva er det som motiverer deg til å holde på?
Bare i fjor reddet vi 31 mennesker og berget 90 fartøy. Redningsskøytene gjør en forskjell hver dag. Båtfolket vet at vi går ut når andre går inn, noe vi har gjort i 130 år! Redningsselskapet tør å gjøre en forskjell. Det skal vi også gjøre på digitalisering og bærekraft. Det motiverer meg! Men det gjør også dyktige kolleger, spennende prosjekter og en arbeidshverdag som aldri er lik den forrige.
Hvor ser du for deg at du og Redningsselskapet er om 10 år?
Om ti år er vi best på fremtidens løsninger. I fritidsflåten er delt eierskap og abonnementsløsninger som Kruser en ny normal. Vi skal ønske alle nye brukere velkommen med åpne armer. Tjenestene våre både for den profesjonelle – og fritidsflåten er preget av svært gode digitale tjenester som gir deg både fjernhjelp og digital assistanse. I tillegg skal vi selvsagt fortsatt komme til deg med våre redningsskøyter. Vi skal fremme bærekraftige redningsfartøy og være forkjemper der vi kan.
Hva er dine tanker rundt miljø og bærekraft til sjøs?
Bærekraft er noe verden har forent seg om. Vi må nå målene vi har satt oss fore og det vil medføre store endringer for mange. Men det vil også åpne opp for uante muligheter.
På mange måter har maritim næring blitt sett på som litt konservativ, men nå skjer det fantastisk utvikling – og den skjer raskt. Næringen har satt strenge krav til seg selv når det gjelder bærekraft i tiden fremover. Det gjør vi også! Norge har verdens nest lengste kyststrekning. Det er matfatet vårt, arbeidsplassen vår og der mange ønsker å tilbringe fritiden sin. Kysten må bevares, og vi i Redningsselskapet må gjøre vår del for å sikre fremtidens hav.
Hvordan ser du for deg fremtidens båtliv? Hvilken plass har elbåter?
Fremtidens båtliv vil endre seg! Jeg er sikker på at elbåter og båtdeling vil ha en stor plass der. Husk at for ti år siden fantes det bare 300 elbiler i Norge, nå selges det flere elbiler i landet enn alle andre modeller til sammen. Samtidig driver teknologiutviklingen fram nye forretningsmodeller. At Krusers båter er elektriske og etterspurt av kundene, er bra. Vel så interessant er det at Kruser har en god løsning som gir medlemmene tilgang på båtglede når de vil, uten å måtte eie en båt. Det åpner opp for båtglede for stadig flere.
Hva tenker du om båtdeling og Kruser-konseptet?
Redningsselskapet er opptatt og interessert i insentiver som tilgjengeliggjør den vakre kysten vår for enda flere. Det at man fremmer tiltak som «deling av ressurser, bærekraftighet og av demokratiserer fjorden», er noe vi ønsker å se mer av. Kruser er et konkret tiltak som baner veien for flere bærekraftige framkomstmidler på sjøen. Det ønsker vi å være en del av. Privat vurderer vi faktisk å selge egen båt og bli medlem i Kruser.
Hva er ditt største ønske?
Jeg ønsker at maritim næring samhandler for å nå bærekraftmålene vi har satt. At vi heier på hverandre, er åpne og deler innsikt om innovasjoner og problemer vi opplever. Da dere introduserte båtdeling, visste jeg at dette er noe Redningsselskapet må legge til rette for.
Det er tankegangen jeg ønsker at vi har med oss i 2021. Vi kan alle bidra, smått eller stort.
Noe annet du vil legge til?
Vi er stolte av å ha et samarbeid med Kruser! Det er inspirerende å tørre å ta nye veier. Vi inspireres av Kruser, og kanskje Redningsselskapet kan inspirere tilbake. Sammen skal vi skape fremtidens løsninger.
Se nyhetsinnslag om Kruser fra NRK-nyhetene her
Redningsselskapet og Kruser signerer samarbeidsavtalen.
Foto: Redningsselskapet
Foto: Kruser