Elbilene har erobret Norge … så hvor er alle elbåtene, lurer Redningsselskapets magasin. Med Krusers elbåtpool begynner ting å skje!
Det handler mye om eldrift om dagen: Biler, busser, ferger, utviklingen går fort. Blant fritidsbåtene går det merkbart tregere. Men noe er i ferd med å skje.
«Oi! Er vi i gang…? Jøss!»
Vi er overrasket. Uten en lyd har båten forlatt brygga, uten en lyd tøffer – nei, rettelse – glir vi utover. Vi er blitt vant til stillegående elbiler, men her på vannet er det noe nytt. Mannen ved roret, Ole Salomonsen, smiler, han er blitt vant til å forbause sine passasjerer. Som det stadig blir flere av; folk ringer til Ole. De vil sitte på, prøve, kan dette være noe for dem?
Svaret er ja – for stadig flere. Noe som selvsagt gleder Ole, han er med sin bedrift Green Waves en av de få aktørene som i dag leverer elbåter i Norge. Men egentlig, sånn nasjonalt sett, går det litt trått. Skips- og havnasjonen Norge, som er verdensledende på elektriske ferger og i tillegg verdensmester i å kjøpe elbiler, er stadig i startfasen med å elektrifisere den store lystbåtflåten. Ikke minst ligger vi langt bak nabo Sverige. Der er elbåtene blitt mange. De har til og med fått sin egen elbåt-messe.
Men denne vakre formiddagen glir vi altså lydløst rundt ved Kadettangen i en Green Waves 601, en 20 fots snekke fra Gjeving. Riktignok er selve skroget produsert i Polen, men ferdiggjøring skjer på Sørlandet. Og allerede neste år regner Green Waves med å presentere sin egen-utviklede skjærgårdsjeep, den bygges fra bunnen av for elektrisk framdrift.
Nye idéer
Dessuten er Christer Ervik med i båten – der alle fra baug til hekk altså kan snakke rolig sammen, motorlyden er bare en svak summing. Christer jobber med nyskapingen Kruser. En båtpool der folk skal dele på båtene, en ordning som skal senke kostnadene og senke terskelen for å kunne delta i båtlivet. Og Kruser satser utelukkende på el-båter.
– Vi vil lage miljøvennlige løsninger. Og vi opplever at mange vil dele båt. De er mer opptatt av å kunne komme på sjøen enn av fart, det handler mye om å være underveis. Og en elbåt er teknisk enkel å bruke, sier Ervik. Som så langt kan telle henvendelser i hundrevis, dessuten positiv interesse fra flere kommuner. Med litt medvind kan en båtpool med 20 Green Waves-snekker være på plass i Sandvika neste år.
Ting skjer, altså. Men vannet, som jo bærer en båt, er en utfordrende partner. Mye energi kreves for å skyve en farkost framover. Og jo fortere det skal gå, jo mer energi kreves. Green Waves-snekkene har med to batterier (5 kW hver) og rolig gange (4-5 knop) en driftstid på nærmere syv timer, det tilsvarer 25 nautiske mil. Øker farten til drøyt syv knop, synker driftstiden til to timer.
– Vi merker jo at kundene er bekymret for rekkevidden, slik det også har vært med elbilene. Så vi vil utstyre båtene med ekstra batteri og et reservebatteri, dessuten alarm, det vil dekke ekstramuligheter som i en vanlig båt, sier Ole Salomonsen og Christer Ervik.
Du kan lese hele artikkelen her (PDF)
Følg oss gjerne på Facebook, LinkedIn og Instagram og nyhetsbrev så vet du alltid hva som skjer med Kruser!
TEKST: LARS – LUDVIG RØED
FOTO: TOM KOLSTAD
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!